Érzékeny ajkak
2001/10/01 08:00
1056 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Életünk számos károsító tényezőt rejt magában. Mivel bőrünk az első védelmi vonal, ezt érik a legerősebb külső hatások. Elég csak, ha az évszakok változékonyságára, a nyáron erősödő napfényre vagy a télen egyre hűvösödő levegőre gondolunk. Nyáron az UV-sugárzástól, télen pedig a kiszáradástól kell óvnunk bőrünket. Sajnos az év minden hónapjában gyakoriak a különböző bőrpanaszok.

Ezek között speciális helyet foglalnak el az ajak panaszai. Nemcsak a fokozott kellemetlenség miatt, amellyel járnak, hanem azért is, mert a súlyos panaszok akár a táplálkozást is veszélyeztetik.

Az ajkak gyulladásai közül leggyakoribbak a herpeszes eredetű panaszok, de sokszor előfordul, hogy ajkaink szinte ok nélkül fájnak, érzékenyebbek, esetleg helyenként kivörösödnek, berepedeznek, sőt néha hámlanak.

Valószínűleg ebben az esetben a B-vitamin, hiányával összefüggő ajakgyulladásról van szó. A B2-vitamin hiánya miatt csökken az ajak természetes védekezőképessége, sérülékenyebbé válik, fogékonyabb lesz a külvilágból érkező ártalmas hatásokra. Tünetei azonnal megszűnnek, ha B2-vitamin-készítménnyel kezeled őket, méghozzá a szükséges napi bevitel, azaz 1-2 mg tízszeres adagjával. Táplálkozásodba ezen kívül iktass be B-vitamint tartalmazó ételeket, például búzacsírát, parmezánsajtot, gombát, tojást, teljes tejet és tejszínt.