EU védelem a hörcsögöknek
2003/09/02 00:00
5319 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A hörcsög a világ talán legbátrabb állata, támadójával vakmerően szembeszáll, legyen az bármilyen nagy termetű is. Bátorsága ellenére Nyugat-Európa-szerte igen nagy mértékben lecsökkent a számuk. Legrosszabb helyzetben Franciaországban vannak, a francia kormány sok mindent elmulasztott - pedig védett faj - megmentésük érdekében. Az Európai Bizottság emiatt figyelmeztetésben részesítette Párizst.

Bár Magyarországon nem számít ritka állatfajnak, de Nyugat-Európában már csak elvétve lehet találkozni a közönséges mezei hörcsöggel. Az évtizedeken át irtóhadjáratokkal tizedelt rágcsálók populációja néhány országban annyira lecsökkent, hogy fennmaradásuk érdekében célzott programokat kellett beindítani. Ennek köszönhetően Hollandiában és Németországban napjainkra ismét egységes állományok alakultak ki. Nem így Franciaországban, ahol még most is veszélyben vannak a mezők bátor kis lakói.

Amint arról az MTI beszámolt, éppen a hörcsögök miatt kapott Franciaország figyelmeztetést, nem kisebb intézménytől, mint az Európai Bizottságtól. A Brüsszelből érkező intőben szó van arról is, hogy ha a franciák nem tesznek hathatós lépéseket az országukban kipusztulástól fenyegetett, még szabadon élő rágcsálók érdekében, akkor szankcióktól sem riadnak vissza. A mezei hörcsögöt (Cricetus cricetus) ugyanis védi a Natura 2000 elnevezésű program, amelyet 1992-ben indítottak útjára, hogy természetvédelmi területek egybefüggő hálózatát hozza létre. A Natura 2000-nek többek között az a célja, hogy a kihalástól fenyegetett növény- és állatfajokat megmentse, ezáltal a lehetséges legnagyobb szinten fenntartsa a biológia sokszínűséget Európában.


A hörcsög elterjedése Európában

A hörcsög az egyik legbátrabb állat a világon. Bármilyen ellenféllel - legyen az akár egy nagytestű ragadozó, például egy kutya - kerül is szembe, nem hátrál meg. Vészhelyzetben nyomban kiköpi állandóan tele lévő pofazacskói tartalmát, és dühös fújtatással fordul támadója felé. Teleszívja magát levegővel, hogy pofazacskói, nyaka és feje nagyobbnak látszódjon, nagyokat horkant, fogait csattogtatja, köszörüli és hátsó lábára áll. Ez a fenyegető viselkedés igen sokszor elrettenti az ellenséget, aki jobban is teszi, ha menekül. Ugyanis a hörcsög nem sokat teketóriázik, a riogatásból, fenyegetésből igen hamar támadásba lendül, és ha valamibe belemélyeszti fogait, azt egykönnyen nem engedi el. E sorok szerzőjének egyik kedvenc falusi életképe a nyári szünetekből, amikor a hörcsög után kajtató kutyák orrukról próbálják igen hangos vonyítás kíséretében lerázni a bátor állatkát. De hiába a hörcsög merészsége, Franciaországban életterének nagy arányú beszűkülése oda vezetett, hogy mára mindössze néhány száz példány maradt belőlük.

Annak ellenére, hogy már öt éve folyamatban van egy program megmentésük érdekében, nem sok előrelépés történt ez ügyben. A program szerint Strasbourg közelében egy falusias jellegű területet védelem alá helyeztek, hogy nyugodtan élhessenek a hörcsögök. Ám a védelem ellenére a területen tovább folytatódott az utak kiszélesítése, új utak építése más építkezések. A legnagyobb problémát azonban az jelenti, hogy a környékbeli gazdák egyre több kukoricát termesztenek és egyre kevesebb búzát, árpát és lóherét, amik a hörcsög fő táplálékai. Ezen a gondon úgy lehetne enyhíteni, ha célzott támogatásokkal rávennék a gazdálkodókat, hogy térjenek vissza a gabonafélék termesztéséhez, amire sok gazda hajlandó lenne. Brüsszelből most az utolsó figyelmeztetést küldték a francia kormánynak. Amennyiben az nem tesz eleget az előírt kötelezettségeinek, igen komoly pénzbeli büntetésre számíthat. Egyébként a hörcsög Magyarországon a mai napig kártékony, irtandó rágcsálóként van számon tartva.