Európai Újraélesztési Nap
2014/10/14 08:00
1415 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tanuld meg te is az újraélesztést, életeket menthetsz! Itt az Európai Újraélesztési Nap, minden év október 16-án!

ujraelsztes

Az Európai Újraélesztési Társaság (European Resuscitation Council - ERC) kezdeményezéséhez csatlakozva a Magyar Újraélesztési Társaság (Magyar Resuscitatios Társaság – MRT) felhívást tett közzé, hogy minél több szakmai szervezet csatlakozzon programjukhoz, melynek célja a laikusok által is elsajátítható újraélesztési technikák minél szélesebb körben történő megismertetése.

Az MRT távoli célja, hogy a laikusok számára is minél közérthetőbbé, elérhetőbbé tegye az alapszintű újraélesztés (Basic Life Support – BLS) készségeit. Ezt hosszú távon egy piramis-szerűen felépülő modellben képzelik el, ahol az alapoknál, a legszélesebb rétegben gyakorlatilag minden, a BLS végzésére fizikális és mentális állapotát tekintve alkalmas (így akár nagyobb gyermekek is) magyar embert szeretnénk megtanítani. Mivel ez hagyományos oktatási módszerekkel (a teljes laikus BLS elsajátítása tanfolyamon) nem lehetséges (Európában sehol sem), a nemzetközi trendeknek megfelelően a legszélesebb célközönségnek a csak mellkaskompresszióval végzett újraélesztést javasolják. Ezt gyakorlatilag 5-10 perc alatt képesek elsajátítani, nagy tömegeknek is gyorsan megtanítható így (sok adat van pl. az Egyesült Királyságból arról, hogy egy egyszerű video hatására mennyi sikeres újraélesztést végeztek teljesen laikus emberek – például a családtagjaikon…).

Természetesen az oktatóknak van lehetősége a teljes BLS-t is tanítani, amely befújásos lélegeztetési technikát is magába foglalja. Ehhez motiváltabb hallgatóság, és jóval több idő (és instruktor) szükséges. (’Megdönthetetlen’ tudományos bizonyítékok egyértelműen nem támasztják alá egyiket sem, talán valamivel jobb a teljes BLS, főleg hazánkban, ahol 5-6 perc alatt nem ér ki a mentő.)

Miért szükséges az újraélesztést minél több embernek elsajátítania?

Hazánkban az Országos Mentőszolgálat (részben becsült) adatai alapján óránként, az európai adatok alapján 25-30 percenként hal meg egy honfitársunk hirtelen szívhalálban. Az esetek döntő többsége (kb. 70 %-a) otthon történik. A bajba jutott életben maradási esélyei a szívhalált követő 3-5 percben eldőlnek. Ha valaki elkezdi a laikus újraélesztést, van esélye, ha nem kezdi el nincs. Minden egyes perc elteltével 10%-kal csökken az esély! A mentők átlagosan negyed óra alatt érnek ki. A felsorolt információkból könnyen kikövetkeztethető, hogy a keringési zavarral, összeomlással küzdő beteg sorsa az ott jelenlévő személyeken múlik. Míg a skandináv országokban 50-60% körüli a lakosság újraélesztési ismerete, addig Kelet- és Dél-Európában max. 5-10%, nem reprezentatív felmérések szerint hazánkban alig 2-3%!

Hol lesznek az oktatási helyszínek?

A oktatási helyszínek a Magyar Újraélesztési Társaság (reanimatio.com) és az Országos Mentőszolgálat (mentok.hu) oldalán érhető majd el.

Az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium október 16-án 16 és 19 óra között tart ingyenes képzéseket Óbudán (1035 Bp., Raktár u. 1. bejárat a Szentendrei útról), ahol egy időben akár 15 fantomon lehet elsajátítani az újraélesztés alapjait. Bemutatásra kerül többféle defibrillátor, valamint újraélesztést segítő eszközök (kiadványok CPR Pocket, szájmaszkok, szájfóliák). Előzetes regisztráció nem szükséges! Bővebb információ: elsosegely@elsosegely.hu

Marsi Zoltán írása