Év végi hangulatban
2013/12/23 08:00
1074 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Itt a karácsony és az újév, régebben a posta ekkor bonyolította le üdvözlőlap-forgalmának a felét, ma már szinte kapni sem lehet hagyományos képeslapot. Mi van helyette? E-mailhez csatolt kép, karácsonyi és újévi témájú bemutatók érkeznek a ládánkba. A készülődés során érdemes a neten is körülnéznünk, milyen ünnephez kapcsolódó helyek érhetőek el! 

A képeslap persze örök, és ha már nem postán adjuk fel, legalább nosztalgiázhatunk például a délegyházi Nosztalgia Klub képeslap gyűjteménye segítségével. Az itt elkészített képeslap hasonlít az igazihoz, és külön érdekessége a webhelynek, hogy időzítve és több címzettnek egyszerre is küldhetjük a lapokat, így nem kell egyhuzamban rohammunkában megírnunk azokat.

Képeslap

Irodai csomagban

A képeslap ettől persze még virtuális marad. Ha szeretnénk kézzel fogható lapot gyártani, akkor az irodai alkalmazások a segítségünkre lehetnek. Ha rendelkezünk MS Office csomag valamelyik változatával a gépünkön, akkor a Word vagy még inkább a Publisher program segítségével karácsonyi sablont keresve a telepített és online sablonok között találhatunk például akár Mikulás napra meghívót, illetve számos képeslapot is. A Publisher program jó tulajdonsága, hogy viszonylag egyszerűen át tudjuk benne alakítani az alapsablont, és így egyedivé tenni a nyomtatványt, de célszerű a kész minták és sémák közül választani, és nem az egyéni formázásokkal megpróbálkozni, mert a végeredmény ízlésessége csak ebben az esetben szavatolt.

A képek cseréjére a ClipArt mindkét alkalmazásban a rendelkezésünkre áll. A képek kijelölése után a karácsony, újév, szerencse, malac, de még a kisfiú keresési szavakra is találhatunk téli laphoz illő képet, amelyre kicserélhetjük az eredetileg felkínáltat, és azt a szükséges méretre is alakítja automatikusan. Ha rendelkezünk saját fotóval, akkor arra is cserélhetjük persze az eredeti képet, így garantáltan egyedi lesz az eredmény. Ezután már csak a színvilágot kell a képhez illőre módosítani, ha szükséges.

A kész üdvözlőlap többnyire A6-os méretű, így a nyomtatásához egy A4-es oldalt négy részre bontva alakítatja ki velünk, ezt kell a nyomtatás után megfelelően összehajtanunk. Ugyancsak a nyomtatás után alakulnak ki végleges formájukra az ajándékokhoz adható kis kártyák, így ha egyforma papírba is csomagoltunk mindent, a csomagok akkor is a gazdájukra találhatnak.

És ha már így közeleg az újév, azt se felejtsük el, hogy ajándéknak sem rossz, ha saját képekkel illusztrált naptárat készítünk, amit aztán az egész évben megörvendeztetheti a megajándékozottját.

Naptár Egyedi naptár egy lapja az Excel sablonból

„Csináld magad!” díszek

A képeslapok mellett egyre népszerűbbek azok az oldalak és főleg videók, amelyek a saját készítésű karácsonyi díszek létrehozását mutatják be. A YouTube szinte kimeríthetetlen forrás erre, és óriási előnye, hogy látjuk a munkafolyamatot, bármely részt újra megnézhetünk, és a videók többségében nem is beszélnek, így nyelvi problémák sem jelentkeznek. A díszkészítés élvezetes és nem utolsó sorban olcsó családi program is lehet, csak papír, ragasztó és esetleg tűzőgép kell hozzá.

Elmaradhatatlan ételek

A karácsonyi és szilveszteri, újévi menüknek vannak elmaradhatatlan részei. Így a hal Karácsonykor, a virsli Szilveszter éjjelén, a lencse elsején szinte biztos, hogy minden asztalon megtalálható lesz. Utóbbi persze nem csak főzeléknek vagy levesnek készíthető el, például a Mindmegette oldalon számos variációt találhatunk. Egy igazán egyszerű és könnyen beszerezhető alapanyagokból, de mégis látványos eredményt nyújtó ételt például a Vidék íze oldalon találhatunk, amely így illatok nélkül is meghozza az étvágyat.

Újévi lakoma

További érdekes oldalak:

Rozgonyi-Borus Ferenc cikke