Ezerjófű (Centaurium erythraea Rafn.)
2003/01/23 08:00
1817 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Már időtlen idők óta használják ezt az egy-kétéves növényt az emésztési gyengeség és étvágytalanság kezelésére. Erre népi elnevezései is utalnak: cintórium, százforintos fű, földepe, epefű, lázfű, gyomorfű, hasfájásfű.

ezerjofu Talán épp ennek a növénynek tulajdoníthatjuk azt a népi mondást is, mi a gyógyszerek keserűségét hozza összefüggésbe a gyógyító hatással. "A gyógyszernek keserűnek kell lennie, különben semmit sem használ"; és ha a Struwwelpeter-ben a doktor kis betegének "a keserű orvosságot" nyújtotta, ezt semmiképpen sem büntetésnek szánta. A növény őshonos Nyugat-Ázsiában, Észak-Amerikában és csaknem egész Európában is. Nálunk száraz erdőkben, bokrosokban, réteken, mezőkön, vágásokban, szikesekben és kaszálókon található meg leggyakrabban, így elsősorban vadon termő növényként gyűjtik. A föld feletti virágzó részt éles késsel vagy sarlóval vágják le, és napvédett, szellős helyeken szárítják.

Az ezerjófű szagtalan és rendkívül keserű ízű növény. Magassága 10 cm-től 50 cm-ig változhat. Szára felálló, egyenes, csak a virágzatban ágazik el. Tőlevelei 3-4 cm hosszúak, fordított tojásdad alakúak. Szárán lévő leveleinek hossza 4-5 cm közötti is lehet. A szárak csúcsán megjelenő 10-12 mm átmérőjű virágok a nyár második felében és ősszel nyílnak, színük leggyakrabban rózsaszín. Termése tok.

Felhasznált része

A növény virágos hajtása (Centaurii herba).

Hatásai

Hatóanyag szempontjából a növényben csak a keserű anyagok érdekesek, mert ezek gondoskodnak az egész emésztési rendszer jobb emésztőnedv-áramlásáról, ami javítja az étvágyat, s a táplálék panaszmentes feldolgozásához, jó közérzethez vezet.
A tudományos álláspont szerint gyomorsavképződés javítására, valamint étvágytalanság ellen javasolt. Ismert még epetermelődést és -ürítést fokozó, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatásáról is. Gyógyászati célra az ezerjófüvet Marokkóban, Jugoszláviában és Bulgáriában termesztik.

Alkalmazások

A népi gyógyászat szerint - mint ahogy neve is jelzi - mindenfélére jó. Főzetét és pálinkával készült kivonatait étvágytalanság ellen is használják. Teája jó gyomorgörcs, hasmenés, vérszegénység és különféle sebek gyógyítására.

Ajánlott napi adag

Gyermekeknél az alkoholmentes gyógyszerformákat célszerű alkalmazni, figyelembe véve korukat és súlyukat.

Figyelmeztetés

Gyomorfekély esetén ne alkalmazzuk!

Kép forrása: enfo.agt.bme.hu

Vissza