Fagyási sérülés
2014/01/28 08:00
983 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A fagyás elsősorban a kiálló, ruha által nem védett testrészeket érinti, így orr, fül, ujjak. Kevesen gondolnák, de bizony a téli sportok szerelmesei is könnyen szenvedhetnek fagyási sérülést.

fagyas-horizontal

Hogyan következhet be fagyási sérülés?

Fagyási sérülés a hideg hatására bekövetkező érösszehúzódásra vezethető vissza, melynek következtében a sejtek, szövetek oxigén- és tápanyag-ellátása zavart szenved, így elhalnak.

A hideg hatására a nem megfelelően védett testrészek hajszálerei összehúzódnak, így akadályozva az oxigén- és tápanyag-ellátást. Ennek hiányában a szövetek átmeneti vagy tartós károsodást szenvednek. A fagyási sérülések többsége hajléktalanoknál, illetve téli és extrém sportolóknál következnek be. A folyadékhiány, a dohányzás és a nem megfelelő ruházat mind hozzájárul a fagyási sérülések kialakulásához.

Fokozatai

A fagyási sérülések súlyosságuk alapján négy fokozatba sorolhatók. Az osztályozás alapja, hogy a bőr három rétege közül, mely rétegek érintettek.

Elsőfokú fagyás - a bőr legfelső rétege érintett, a bőr színe fehéres, sárgás. Kísérheti zsibbadás és/vagy égő érzés, bizsergés, viszketés. A testrész megduzzad, vizenyőssé válik.

Másodfokú fagyás - a bőr második rétege, az irharéteg is érintett. Duzzadás, vizenyő kíséri. 8-12 óra elteltével hólyagok jelentkeznek.

Harmadfokú fagyás - a bőr legalsó rétege, a bőralja is károsodik. A viaszos színű területről zavaros váladék szivárog, a sérült terület határán hólyagok alakulnak ki, az egész fagyott testrész megdagad. Napok alatt kialakulhatnak a mélyebb szövetek elhalására utaló tünetek is. Fekete, kemény, száraz pörk alakul ki, ami végül leválik, és a bőrön fekélyek képződnek. A harmadfokú fagyást kifejezett lüktető, nyilalló fájdalom kíséri.

Negyedfokú fagyás - a bőr, az izomszövet és a csont is elhal. Üszkösödés indul, a sérült szövet fekete, száraz, mumifikált.

Mit tegyünk fagyási sérülés esetén?

Lehetőség szerint vigyük minél előbb a sérültet meleg helyre. Az érintett testrészt takarjuk be, óvjuk a további hideghatástól. Fedett helyre érve vegyük le a sérült testrészről az ékszereket, pl. gyűrű, piercing - ezek akadályozzák a keringést -, óvatosan töröljük a testrészt szárazzá. Kezdjük el a fokozatos felmelegítést! Fontos, hogy fokozatos legyen! Nem szabad hirtelen meleg tárgyhoz érinteni, dörzsölni, forró vízbe tenni!  A hirtelen felmelegítés hatására a hajszálerek hirtelen tágulni kezdenek, a véráramlás hirtelen megindulása más testrészektől vért vonhat el, továbbá a sérült sejtek hirtelen oxigén és tápanyag ellátása további problémát okozhat.

A felmelegítés leghatékonyabb módja, ha kb. 30-32 fokos vízbe helyezzük, majd fokozatosan 40 fokig emeljük a víz hőmérsékletét.  Harmad- és negyedfokú fagyásnál mielőbb hívjunk mentőt!

Hogyan előzzük meg?

Nos, ez rendkívül egyszerű még is sokan elfeledkeznek róla. Ügyeljünk a kiálló, fedetlen testrészeinkre. Viseljünk sapkát, arcvédőt, kesztyűt. Lábbelink legyen száraz, szükség esetén vegyük le, töröljük szárazra lábujjainkat és mozgassuk át azokat.

Óvakodjunk a széltől!

Az erős szél, jelentős hőelvonó hatással bír, így fokozza mind a kihűlés, mind a fagyás kialakulását. 10 Celsius-fokos léghőmérsékletnél a 10 km/h-ás szél csupán 2 fokkal csökkenti a hőhatást, azonban 40 km/h-nál már -1 fokosnak tekintendő a levegő. Fagypont körüli értéknél, a 20 km/h-ás szél -10 fokos hatást eredményez, -10 foknál, ugyanez a széllökés -23 foknak megfelelő!

Marsi Zoltán írása