Fagyöngy (Viscum album)
2003/01/23 08:00
1848 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A növény, ami alatt télen csókot váltanak a szerelmesek, s amit egyik legerősebb hatású varázsnövényként tartanak számon a germán, kelta és más népeknél.

fagyongy Ez a félélősködő életmódot folytató örökzöld cserje többféle néven is ismeretes a nép nyelvén, pl. úlődi fagyöngy, madárlúpgyöngy, vadkörtefa gyümölcse. Többnyire domb- és hegyvidékek környékén fordul elő nagy gyakorisággal. A párás környezetet kedveli és a fák koronájában él. E furcsa "jelenség" leggyakoribb gazdanövényei az alma, nyár, fűz, hárs, vadkörte, vadgesztenye, juhar, magas kőris és erdei fenyő. Ám a bükkfaféléken nem található meg. Ágai 50-100 cm hosszúak, villásan elágazók, gömbölyű bokrot képeznek. Levelei keresztben átellenesen vagy örvösen állnak, bőrneműek, vastagok, hosszúkás-tojásdadok vagy lándzsásak, ép szélűek, kopaszok. Virágai aprók, sárga színűek, kétlakiak. Főként március-május környékén nyílnak. Termése borsó nagyságú, gömbös, áttetsző fehér bogyó.

Felhasznált része

A levél (Visci folium) és a leveles hajtás (Visci stipes).

Hatásai

Jó vérnyomáscsökkentő, immunstimuláns és tumorellenes hatású szer.

Alkalmazások

A fagyöngyszármazékok kémiai összetételét jól meghatározza származási helye (amerikai vagy európai fagyöngyről van szó), valamint az, hogy milyen fán élősködik, milyen fát választ magának gazdanövényül. A különböző kategorizált fagyöngy készítmények jó eredménnyel szerepelnek a kórosan magas vérnyomás és a súlyos ízületi gyulladások kezelésénél, valamint a daganatos sejtek képződésének gátlásánál és megelőzésénél is, mert a szervezet védekező képességének fokozásával fejtik ki hatásukat, csökkentik a szenvedő betegek fájdalmait és javítják közérzetüket. A vérnyomás csökkentésekor gyógyteák formájában csak 25-30%-os eredménnyel fejti ki a kívánt hatást, ezért célszerűbb más gyógynövényekkel (galagonyavirág és -levél, feketeribizli-levél) vegyítve alkalmazni.

Ajánlott napi adag

5-10 gramm, valamint az azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetés

Fogyasztása nem javasolt azon betegek számára, akik fokozott fehérjeérzékenységgel rendelkeznek, vagy előrehaladott stádiumban lévő krónikus fertőzésekben (például tuberkulózis) szenvednek. A levelekből készített gyógytea azonban rendkívül változó hatóanyag-összetétele miatt kevésbé megbízható.

Vissza