Fejlődés és jövőkép
2002/07/11 00:00
3027 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A rohamosan fejlődő technika jelentősen kényelmesebbé tette az emberek életét. Eddig még nem kellett túl nagy árat fizetni érte, de hogy a jövő mit tartogat számunkra az eddig nem sok mindenkit foglalkoztatott. Az utóbbi néhány évtizedben azonban megszaporodtak az arra utaló jelek, hogy az emberiségnek óriási problémákkal kell majd farkasszemet néznie.

Az utóbbi néhány száz évben a technikai fejlődés elképesztő felgyorsulása ma már közhelynek számít. Úgy néz ki, hogy a technikai fejlődés megállíthatatlanná vált, sőt egyre gyorsul. Gondoljunk csak a tíz-tizenöt évvel ezelőtti számítógépek teljesítményére, ugye nevetségesek az otthonokban található gépekhez képest is, a kutatásra használt számítógépekkel pedig össze sem lehet hasonlítani már őket. Ezért a fejlett nyugati civilizációkban az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a fejlődés megállíthatatlan folyamat.

Pedig ez nem így van. Egész létünk alapja a Föld bolygó rendkívül összetett, éppen ezért sérülékeny ökológiai rendszere. A technikai fejlődés a Föld energiahordozóinak felhasználásával, azaz kiszipolyozásával jár együtt. Ezek az energiahordozók a szén, a kőolaj, a földgáz kezdenek vészesen fogyni. Az előrejelzések szerint már száz évre sem elegendőek a még kiaknázatlan készletek. Éppen ezért, tudósok hada dolgozik az alternatív megoldásokon.

A Föld erőforrásainak kihasználása már eleve a környezet pusztításával történik, ráadásul felhasználásuk (elégetésük) során tovább károsítjuk, szennyezzük környezetünket, tönkre téve ezzel bolygónkat. A másik óriási gond, ami fenyegeti a Föld, és ezzel az utánunk jövők fennmaradását az emberek rohamos szaporodása. Az egyre nagyobb számú emberiség, egyre több energiát, ivóvizet, élemet igényel. Ráadásul a népességnövekedés a szegényebb, úgynevezett fejlődő országokra jellemző. A szegénységben élő embereknek nehéz megmagyarázni, hogy ne pusztítsák környezetüket, hiszen éhesen és fázva nem gondol a messzi jövőbe senki.

Sajnos ez a gondolkodásmód jellemzi a Föld országainak kormányait is. A kormányok is pillanatnyi érdekeiket helyezik előtérbe, olyan döntéseket hoznak, amelyek módszeresen figyelmen kívül hagyják a jövő érdekeit. Ez ugyanúgy igaz a fejlett országokra is, mind a fejlődőekre. A környezet rohamosan megy tönkre, néhány szegény ország már lényegében teljesen felélte összes ökológiai erőforrását. Ennek a jövőben katasztrofális következményei lesznek: éhínség, zavargások, a társadalmi rend felbomlása miatt milliók kerekedhetnek fel, így terjesztve ki a problémát a Föld egészére.

Hogy mindez nem csupán pesszimista fantáziálás, azt jól bizonyítják az olyan adatok, mint az, hogy: a sivatagok évente hatmillió hektárnyit terjeszkednek, egymilliárd embert fenyegetnek az elsivatagodással járó veszélyek. Évente akkora területű erdők tűnnek el a Földről, mint Nagy-Britannia egésze, csak Brazíliában nyolcmillió hektár erdőt vágnak ki egy röpke év alatt, de nem jobb a helyzet Afrikában sem. Az ivóvíz - amiből már sok fejlődő országban most is nagyon kevés van - felhasználása a kétszeresére nőtt a XX. században, az elkövetkező húsz évben pedig ez a szám megduplázódhat.

Ezeknek az adatoknak a birtokában könnyen beláthatjuk, hogy az eddig megállíthatatlannak tűnő fejlődés könnyen megtorpanhat. Az eddig elért eredményeket sem fogjuk tudni felhőtlenül élvezni, ha nem lesz ivóvizünk, ha emberek millió fognak éhen halni, ha a levegő amit belélegzünk megmérgez bennünket. Tennivaló akad bőven a gondok enyhítésére, elsősorban teljes szemléletváltásra volna szükség, hogy rövidtávú érdekek miatt ne tegyük tönkre élőhelyünket, hogy a Földet még unokáik unokái is nyugodt és szép körülmények között lakhassák.