Fejszével és láncfűrésszel
Varga Gábor
2007/12/01 16:56
621 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Natura 2000 hálózatába tartozó Sajólád melletti erdő 98 százalékát fejszével és láncfűrésszel felszerelt illegális fatolvajok, illetve az erdő kezelésével megbízott erdészeti igazgatóság dolgozói mára kiirtották. Az ügyben jelenleg nyomoz az ügyészség.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén található Sajóládi erdő 180 ha-os területének 98%-a került kiirtásra azóta, hogy az Európai Unió Natura 2000 hálózatába kijelölésre került, mint kiemelt jelentőségű terület. A „20004HUAN Hernádvölgy és Sajóládi erdő” elnevezésű terület legértékesebb tölgy, kőris és szil ligeterdő élőhely-típusát alkotta. A Sajóládi erdő számos, a magyar természetvédelmi és európai uniós jogszabályok által védett állatfajnak nyújtott menedéket mindaddig, amíg fejszével és láncfűrésszel felszerelt illegális és fatolvajok, illetve az erdő kezelésével megbízott erdészeti igazgatóság dolgozói (utóbbiak a megelőzés elvére való hivatkozással) szisztematikusan ki nem irtották.

A magyar természetvédelem történetének eddigi legnagyobb visszafordíthatatlan természetkárosítása következett be a sajóládi erdő 98 százalékos kiirtásával. Egy állami tulajdonban, állami kezelés, illetve állami védelem alatt álló, s immár három éve az Európai Unió védelmét is élvező kiemelt jelentőségő természetmegőrzési területen következett be ez a példátlanul súlyos természetkárosítás.

Az ügyben jelenleg ügyészségi nyomozás van folyamatban a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata által tett büntető feljelentés alapján jelentős mértékű természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt a Miskolci Városi Ügyészségen. A Tiszántúli Természetvédők Társulata az ügyben petíciót nyújtott be az Európai Parlament Petíciós Bizottságához is annak kivizsgálására, hogy a Magyar Köztársaság illetékes hatóságai miért nem tettek eleget kötelezettségeiknek.

A Tiszántúli Természetvédők Társulata (www.tiszantulitermeszetvedok.hu) az Európai Parlament Petíciós Bizottságához elküldött petíciójában kiemelte, hogy „az igazságosságba, a megelőzés, az elővigyázatosság, a fenntartható fejlődés elvébe, az Európai Unió jogintézményeibe való hitet erősítené minden magyar állampolgárban az, ha egy igen szigorú és teljes körű vizsgálat eredményeként olyan döntés születne mind a Petíciós Bizottság, mind az Európai Bizottság részéről, amely elősegítené, hogy hasonló mértékű visszafordíthatatlan természetkárosítás soha többé ne következhessen be a Magyar Köztársaság területén, és legalább a sajóládi erdő 180 hektáros területéből hírmondóként megmaradt kb. 2 hektárnyi tölgy-kőris erdőrész megmaradhasson a jövő nemzedékei számára.”