Félautomata defibrillátor használata
2004/12/06 08:00
6993 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívül hirtelen szívhalálban. A betegek 20-30%-a nyilvános helyen lesz rosszul, újraélesztésükre az első tíz percben van a legnagyobb esély. A komplex újraélesztés 60 perc alatt elsajátítható, de az egyre több helyen kihelyezett félautomata defibrillátorok is egyszerűen használhatók.

Betegvizsgálat


Első teendőnk a gyors betegvizsgálat (eszméletlenség, légzés, keringésvizsgálat) az általános betegvizsgálati szabályok szerint.

1. Eszméletlenség vizsgálata: megszólítás, megrázás. 2. Légzés vizsgálata: hármas érzékeléssel. A légutak ellenőrzése után a beteg fejét hátraszegjük, fülünket az orrnyílása elé helyezzük, halljuk, érezzük az áramló levegőt, szemünkkel vizsgáljuk a mellkas mozgását. Ld. alsó kép.

Keringés vizsgálata: a nyaki ütőér tapintását csak tapasztalt ember végezze, helyette indirekt jelek figyelése - mozgás, nyelés, köhögés, légzés.
Amennyiben eszméletlen betegről van szó, akinek van légzése és keringése, akkor a légutak biztosítása szükséges. Ennek legegyszerűbb módja a stabil oldalfektetés.
Ha légzés nem észlelhető, és nem áll rendelkezésre félautomata defibrillátor, el kell kezdeni az alapfokú újraélesztést. Marsi Zoltán és dr. Mártai István írása

Félautomata defibrillátor alkalmazása

Amennyiben azonnal rendelkezésre áll félautomata defibrillátor, a következők szerint használjuk:
Cikkünk képei három készüléket illusztrálnak. Bal oldalt ; középen PowerHeart AED G3 Pro (gyártó: CardiacScience, USA), jobb oldalt PowerHeart oktató defibrillátor (gyártó: CardiacScience, USA) 1. Egyes készülékeket a megfelelő gombbal tudjuk bekapcsolni, míg mások a fedelük felnyítását követően automatikusan kapcsolnak be. 2. Ezt követően kövessük a készülék hangutasításait!
3. Tépjük fel az elektródák csomagolását, majd helyezzük fel őket a rajtuk látható rajz segítségével a megfelelő helyre! 4. Bizonyos típusoknál az elektródákat csatlakoztatni kell a készülékhez, míg másoknál már eleve csatlakoztatva van. 5. Első lépés a beteg ritmuszavarának készülék általi értékelése /analízis/, kövessük a készülék utasításait nyomjuk meg az analízis gombot!
(Készüléktípustól függ, hogy automatikusan analizálja-e a beteg szívritmusát, vagy külön gomb megnyomásával indítjuk-e az értékelést. A korrekt analízis nélkülözhetetlen eleme, hogy senki ne érjen a beteghez. Gondoskodjunk róla, bár a készülék is javasolja.)Marsi Zoltán és dr. Mártai István írása

A készülék javasolja a sokk leadását

6. Amennyiben a készülék javasolja az elektromos ütés (sokk) leadását, elkezdődik a töltés, figyelmeztet, hogy senki ne érjen a beteghez, majd utasítást ad a "sokk" gomb megnyomására. 7. Ezt követően a készülék típusától függően vagy
7a) az utasításnak megfelelően nyomjuk meg ismételten az "analízis" vagy a "sokk" gombo/ka/t!
7b) a készülék automatikusan elvégzi az újabb analízist.
8. Kamrafibrilláció esetén a készülék - programozásának megfelelően - három egymást követő alkalommal fog sokkot javasolni (200J, 200J, 360J), ha időközben nem alakul ki más ritmus, vagy nem tér vissza a keringés. Ha sokk nem indokolt utasítást kapunk, járjunk el a A készülék nem javasolja a sokk leadását pont szerint!
9. Három sokk után ellenőrizzük a keringésre utaló jeleket!
10. Ha nincs keringés, akkor - az utasításnak megfelelően - kezdjük meg az újraélesztést 1 percig (ez idő alatt nem hangzik el újabb utasítás, a készülék méri az eltelt időt)!
11. 1 perc elteltével javasol a készülék újabb analízist.Marsi Zoltán és dr. Mártai István írása

A készülék nem javasolja a sokk leadását

Amennyiben a készülék nem javasol sokkot, keressük a keringés jeleit, ha nem észlelhető, kezdjünk 1 perces újraélesztést!
1 perc elteltével kapjuk a következő utasításokat.

Fontos! Amennyiben a keringés visszatért és van légzés is, helyezzük a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe!

Képek

Marsi Zoltán és dr. Mártai István írása

PowerHeart AED G3 Pro EKG-s, félautomata defibrillátor

PowerHeart félautomata oktató defibrillátor

Félautomata defibrillátor közintézményben