Felsorakozó bolygók és a nagy találkozó
2002/04/28 00:00
1251 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Április végén és május elején, olyan ritka jelenséget lehet megfigyelni éjszakánként a nyugati égolton, amely az elkövetkező száz évben biztosan nem fordul elő. A Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és a Szaturnusz egy egyenes mentén sorakozik fel és mindez szabad szemmel, távcső nélkül is nagyszerűen látható. A megfigyeléshez a legkedvezőbb időpont naplemente után fél órával van, amikor nyugat felé, kissé balra attól a ponttól, ahol a Nap lebukott a horizont alá, fel fognak tűnni a bolygók, a Naptól való távolságuk sorrendjében.

Április végén és május elején, olyan ritka jelenséget lehet megfigyelni éjszakánkét a nyugati égolton, amely az elkövetkező száz évben biztosan nem fordul elő. A Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és a Szaturnusz egy egyenes mentén sorakozik fel és mindez szabad szemmel, távcső nélkül is nagyszerűen látható. A megfigyeléshez a legkedvezőbb időpont naplemente után fél órával van, amikor nyugat felé, kissé balra attól a ponttól, ahol a Nap lebukott a horizont alá, fel fognak tűnni a bolygók, a Naptól való távolságuk sorrendjében.

A láthatárhoz legközelebb sárga, nyugodt fénnyel a Merkúr látszik. Felette a ragyogó ezüstszínű Vénusz. Kissé feljebb eléggé halvány, de láthatóan vörös fényben ragyog a Mars. Még feljebb két fényes pont látszik: az egyik a Bika csillagkép "szeme", az Aldebaran nevű vörös óriáscsillag, a másik a Szaturnusz. Végül, de nem utolsósorban jó magasan ragyog a fényes Jupiter.

A következő hetekben a bolygók látszólag egymáshoz közelednek, és az egyenes vonal is felbomlik. Május 4-én a Szaturnusz megelőzi a Marsot, és ha Vénusszal hármasban háromszög alakzatban látszanak. A Merkúr és a Vénusz mozog a leggyorsabban. Előbbi május 4-én távolodik el a legjobban a Naptól. Közvetlen szomszédságában hét fokos körön belül látszik a Vénusz, a Mars és a Szaturnusz. Ezt követően a Vénusz egyre közelebb kerül a Marshoz, és május 10-én közepes nagyítású műszerekkel is egy látómezőben látszik majd két szomszédunk.


Forrás: Polaris Csillagvizsgáló

Ez a csillagászati jelenség azért különleges, mert tökéletesen szemlélteti, ahogy a planéták (görögül annyit tesz: vándorló csillagok) mozognak. Az égbolt többi részétől látszólag függetlenül mozgó bolygók útját az ókori csillagászok nem értették, nem volt magyarázatuk arra, hogyan előzhetik meg egymást.

Különösen érdekessé teszi a jelenséget a bolygósorozat közelében mozgó Ikeya-Zhang üstökös. Mostanában az északnyugati égen jár, a bolygóktól jobb kéz felé látszik, a Cassiopea csillagkép W betűjétől nem messze jobbra, kissé a láthatár felé. Csóvájának hossza körülbelül hatszorosa a Hold látszó átmérőjének. Tiszta időben szabad szemmel is kivehető, de egy kis színházi vagy turistalátcsőben igen jól látható.

Minthogy a bolygók együttállása a soronkövetkező napokban is megfigyelhető esténként, az érdeklődőket a Polaris Csillagvizsgálóban is szeretettel fogadják minden kedden, csütörtökön és szombaton. A Polaris Csillagvizsgáló a Budapest III. ker., Laborc u. 2/C szám alatt, az Óbudai Szabadidőközpont területén található. Megközelíthető az 1-es villamos Bécsi úti végállomásától kifelé haladva a következő jelzőlámpás kereszteződésnél balra fordulva (300 m).

Linkek: