Fogas kérdések
Szendrei Judit
2003/10/09 08:00
897 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A felmérések elszomorító tanúsága szerint fogkeféből 0,6-ot, fogkrémből pedig mindössze két tubust használunk el évente. A fogápolás korai megkezdésével és természetessé tételével a szülők ugyanakkor sokat tehetnek azért, hogy kedvezőbben alakulhasson a statisztika.

Az elégtelen szájhigiénia következményeként a fogszuvasodás sajnos népbetegségnek számít Magyarországon: a 10 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 3, a 35-44 éveseknek pedig 4-5 rossz foguk van, 80 százalékuknál ehhez különböző fokú ínygyulladás is párosul.

A csöppségek frissen kibújt fogai alapvetően egészségesek, ám hogy azok is maradnak-e, az elsősorban a szülőkön múlik. A megelőzés három alappillére: a gondos szájápolás, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a helyes táplálkozás.

Sajnos sok családban hajlamosak lebecsülni a tejfogak szerepét, mondván "úgyis nő helyettük másik", így azok ápolására, védelmére nem is fordítanak figyelmet. Pedig a tejfogak megóvása nemcsak a megfelelő rágás miatt nagyon fontos, de azért is, mert állapotuk hatással van a maradandó fogak élettartamára is.

A szintén gyakori tévhittel ellentétben nemcsak a gyerek 4-5 éves korától, de már az első fogacskák megjelenésekor, csecsemőkorban meg kell kezdeni a fogápolást. Ez nemcsak a fogak épségének megóvása miatt fontos, de a picik minél hamarabb elkezdik, annál könnyebben meg is szokják, hogy a fogmosás napi, sőt napi többszöri foglalatosság.

Az első, babakorban kibújt apró fogacskák tisztításához még elég, ha áttörtöljük őket egyszer-kétszer egy nedves zsebkendővel vagy gézdarabkával. Ezzel egy időben azonban nem árt, ha fogkefét is adunk a picik kezébe, egyelőre persze nem rendeltetésszerű használatra, hanem csak hogy összebarátkozzanak a "szerszámmal". A boltokban ma már kifejezetten az apróságok életkorához illeszkedő fogkefék, pontosabban "játékszerek" is kaphatók, amelynek nyelén különböző figurák, kicsi fején pedig puha, lekerekített végű sörték találhatók. A fogkefe fogását, mozgatását akár az esti pancsoláskor is gyakorolhatjuk, saját példánkkal mutatva meg, mire is való ez a fura, szőrös végű pálcika.

Mivel a gyermekek szívesen utánoznak mindent, amit csak látnak, könnyűszerrel megtaníthatók a fogmosás első lépéseire. Magyarázzuk el nekik, hogy a hangsúly nem a durva dörzsölésen, hanem az alapos tisztogatáson van. Összezárt fogsor mellett a fogkefével körkörös és függőleges mozdulatokkal dörzsöljük le a fogak külső, majd a belső felszíneit. A rágófelszíneket előre-hátra mozdulatokkal tisztogassuk. Először fogkrém nélkül tanítsuk meg őket a kefe helyes mozgatására, majd 1-2 hét után már nyomhatunk rá egy babszemnyi gyerekfogpasztát is, a művelet befejeztével pedig ne felejtsünk el meggyőződni róla, hogy a lurkó alaposan kiöblítette-e a száját! Fontos, hogy a gyakorlattal egy időben tudatosítsuk bennük az elméletet is: vagyis hogy az étkezéseket mindig fogmosással kell befejezni.

A fogmosáshoz hasonlóan ajánlott a kisgyerekeket hozzászoktatni a fogorvoshoz is. Az összes tejfog megjelenése után érdemes legalább félévente elvinni őket a doktorhoz, ha másért nem, hogy szokják a légkört, ne féljenek a csillogó szerszámok között a későbbiekben sem. Az esetlegesen elromló fogak kezelése mellett a fogorvos segíthet a fogsor egyenetlenségeinek, deformációinak megszüntetésében is, amelyek - ha nem figyelünk oda - nemcsak esztétikai kellemetlenséget, de hiányos rágást, beszédhibát, sőt különböző fertőzéseket is okozhatnak gyerekeinknél.

A fogszabályzással kapcsolatban szintén számos tévhit él a köztudatban. Ezek egyike, hogy ráér a korrigálást a tejfogváltás után, vagy tinédzserkorban megkezdeni. Sajnos nem így van: vannak olyan eltérések, amiket már pici korban, a tejfogazati időszak alatt el kell kezdeni kezelni. Ha szükség van fogszabályozóra, magyarázzuk el a gyereknek, hogy a készülék viselése egyáltalán nem ciki, néhány éven belül pedig olyan szép lesz majd a mosolya, hogy csak úgy bomlanak majd érte a fiúk/lányok. Figyeljünk oda ugyanakkor, hogy a fogszabályzó - hasznosságának elvitathatatlansága mellett - kvázi egy lepedékgyűjtő hely, ami külön tisztítást igényel, a fogmosásnak ilyenkor a hagyományosnál is alaposabbnak kell lennie.

A gondos ápolás mellett a táplálkozásnak legalább olyan fontos szerepe van a fogbetegségek megelőzésében. Fontos, hogy a táplálék nemcsak fehérjékben, ásványi anyagokban, kalciumban, vitaminokban gazdag legyen, de késztesse rágásra is a gyereket. Ez az izommunka az állcsontok, rágóizmok, fogak fejlődésének és növekedésének hatásos garanciája. A friss zöldségek, gyümölcsök rágcsálása nemcsak erősíti, hanem védi is a fogakat: elősegíti a fogak öntisztulását, miközben masszírozza az ínyt is.

A különböző szénsavas, és szénsavmentes cukortartalmú üdítők, valamint az édességek fogrontó hatásáról senkit nem kell meggyőzni, ha a lurkó mégis ragaszkodik az étkezések közti evéshez, adjunk neki inkább répát, almát, karalábét, vagy alacsony zsírtartalmú sajtokat.

A felnőttekre érvényes szájhigiéniai előírásokra gyerekeinknél, ha lehet, még jobban figyeljünk oda: a fogkeféket legalább 2-3 havonta, fertőző betegségek után pedig azonnal cseréljük le!

Képek

  • www.jkdds.com
  • www.homemadesimple.com