Fogas kérdések
2004/12/14 08:00
1110 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kovács Zoltán műszaki szakközépiskolába járt, majd műszaki főiskolát választott. Aztán családi döntésre az édesanyja pályáját kezdte követni: fogtechnikus végzettséget szerzett kiváló eredménnyel. Jelenleg fogorvosnak tanul. A fogászatban dolgozók szerepeiről, munkamegosztásáról beszélgettünk.

A fogorvos a páciensek orvosi ellátását végzi. A fogorvosi szakma alapvetően két területből áll össze: a fogorvosi részből, és az ezt támogató, e mögött álló fogtechnikai területből. A fogorvos készíti elő mindazokat a munkálatokat, amelyhez a fogtechnikusnak a munkája kell. A fogorvos csinálja azokat a klinikai munkákat, amelyek orvosi beavatkozást igényelnek a szájban. Az asszisztens tulajdonképpen az ő jobb keze, egy olyan kisegítő és háttér területet fed le, amelybe beletartozik a fogorvosi munkával kapcsolatos anyagoknak az elkészítése, előkészítése, szerszám-előkészítés, illetve különböző adminisztrációs munkálatok: betegnyilvántartás, beteglap, kórlap megírása, vagy a státusz feljegyzése stb. Egy jó fogorvos asszisztens mindenképpen felkészült, átlátja a munkafázisokat, folyamatosan képzi magát, lépést tart a vívmányokkal, valamint tisztában van mindazoknak az anyagoknak a tulajdonságaival, amelyeket egy fogorvos a rendelőjében használ. Ilyenek többek között a lenyomatanyagok.Ezeknek több fajtájuk van, például a szilikonalapú vagy a kétfázisú lenyomatanyagok.

Ez utóbbiaknak sokszor gipsz az első fázisa, a második pedig szilikongumi. Akkor használjuk, ha lenyomatot készítünk valakinek a fogsoráról. A munkaösszetettsége, státusza alapvetően meghatározza, hogy milyen anyagot kell használni a fogorvosnak egy lenyomatvételhez. Ez lehet egyszerűbb lenyomatvétel is, és lehet komplikáltabb is, amihez ugyanúgy kell az asszisztencia felkészültsége, mint a fogorvosé. Ha ő nem ért az anyaghoz, nem tudja a kötéseket, a fázisokat, lépéseket, az időtartamokat, akkor a fogorvos sem képes használható lenyomatot készíteni. Én egyébként műszaki szakközepet végeztem, felvettek a Kandó villamosmérnöki levelező szakára, de mivel az édesanyám fogtechnikus mester, úgy gondoltuk, hogy ez családi szakma és a segítség innen tud jönni, ezért a biztonság kedvéért letettem a fogtechnikusi képesítést. Úgy volt, utána saját belátásom szerint tanulok tovább. Igen ám, de ahogy elkezdtem az iskolát, hamar kiderült, hogy a tehetségem megvan hozzá, és a szakmunkási vizsgám előtt három oklevéllel rendelkeztem a fogtechnikai szakterületek három különböző témájából. S mivel ennyire megszerettem ezt a szakmát, jött az ötlet, hogy jelentkezzek a fogorvosira. Ez általánosságban elfogadott elmélet fogorvos körökben, hogy aki ismeri a technikai hátteret, maga is jobban tud dolgozni, úgyhogy egyáltalán nem bánom, hogy ismerem a fogtechnikusi munkákat.

Fogorvosi asszisztensnek szerintem, az menjen, aki szeret emberek között lenni, szeret gondoskodni, és alapvetően segítőkész. Ha ez megvan valakiben, akkor testhezálló feladat lehet számára. Viszont meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy az embernek bár saját szakmája az asszisztensi, irányítják folyamatosan, úgymond kiszolgálnia kell, ami olyan lélektani dolog, amin valaki túl tudja tenni magát, valaki nem. Ez nem kisebbíti annak az érdemeit, aki egy fogorvos asszisztensi szakmára adja a fejét, és ebben helytáll és megtesz mindent annak érdekében, hogy legalább annyira felkészült legyen a saját területén, mint amennyire a fogorvos az, vagy a fogtechnikus az. Így gyakorlatilag ugyanolyan megbecsült része a rendszernek, mint bármelyik más ember, aki részt vesz a fogorvoslásban.