Fogy a víz!
2012/03/20 08:00
2278 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Napjaink vízproblémája égető kérdéssé és létünket fenyegető, megoldandó problémává vált. A Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezet (FAO) felhívja figyelmünket a nyugati világ mértéktelen fogyasztására és arra, hogy azonnali szemlélet- és életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy ne éljük fel a világ korlátos víztartalékait.

cseh006_600

A Víz Nemzetközi Világnapját minden év március 22-én ünnepeljük. Ekkor  a figyelmünket az édesvizekre és a föld tiszta ivóvízkészelére koncentráljuk. A neves nappá jelölést az ENSZ kezdeményezte az 1992-es Rio de Janeiro-ban megrendezett környezetvédelmi konferencián.

A szükséges hatvan százalék

Egy csecsemő víztartalma 75 százalék, míg egy felnőtt emberben a víz 60 százalék körül van jelen. A testünknek tehát több, mint a felét a víz alkotja, létezésünk alapvető eleme. Vízforrás szempontjából hazánk nagyon szerencsés helyzetben van, hisz körül vagyunk véve forrásokkal, folyókkal, tavakkal. Ezt a szerencsés helyzetet csak javítja országunk kitűnő természetföldrajzi helyzete, ami által megfelelő mennyiségi pótlásra számíthatunk a csapadékos időszakok idején. Azonban sokan vannak, akiknél a víz napi szintű szükséglete sem elégíthető ki.

„Megesszük” vizünket

A világnap minden évben egy vízzel kapcsolatos téma köré szerveződik, ráfokuszálva az adott problémára és összefüggéseire. A 2012-es év kampánya  a víz és az élelmiszerbiztonság témakörét tűzte zászlajára és már jelmondatában is felhívja a figyelmet: „A világ szomjazik azért, mert mi éhesek vagyunk”! A FAO (Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezet) arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora aránytalanságok vannak az élelmiszerek és ivóvizek eloszlásában világszinten.
Egy személy napi élelmének előállításához nagyobb mennyiségű vízre van szükségünk, mint azt gondoljuk. Egy nap átlagosan kettő és három liter közötti vízmennyiséget fogyasztunk. Egy kiló gabona előállításához 1500 liter vízre van szükség, míg egy kiló hús előállítása 15 ezer litert vizet, a gabona előállításának tízszeresét igényli. Egy ember napi élelmiszerigényének kielégítésére tehát körülbelül 3 ezer liter vízre van szükség. Bár a víz megúluló alapanyag, a forrásai végesek.

Több ember = kevesebb víz

Az emberek száma (populáció) folyamatosan nő, így fejenként egyre kevesebb víz jut az egésszséges élet fenntartásához. A világ mezőgazdasága ma az összes vízkészlet 70 százalékát használja fel. Összességében a világ élő populációja ezerszer több vizet ghasznál, mit amennyire szüksége lenne. A legnagyobb probléma, hogy sok helyen a napi egészséges életbenmaradáshoz szükséges tiszta ivóvíz sem áll rendelkezésre, míg a nyugati társadalmakba mértéktelen pazarlás folyik.

A FAO felhívja a figyelmet, hogy akkor amikor napjainkban közel egymilliárd ember krónikus éhségben szenved a földön, miközben víztartalékaink csökkennek, nem tehetjük meg, hogy nem veszünk erről tudomást. Felszólít, hogy a világ közösségeinek egy sor szükséges intézkedést kell tenniünk, hogy a jelenlegi állapotot megoldjuk. Le kell állítani a botrányos élelmiszerpazarlást és jobb minőségű élelmiszereket kell előállítani kevesebb vízből, amit mindenkinél egy egészségesebb étrendnek kell követnie.

A szervezet szerint a termelőktől a fogyasztókig vezető úton minden egyes lépés számít, csak így tudjuk elérni, hogy a jövő is elégséges víztartalékkal lássa el a viágot.