Földrengés gyűjtemény
2012/07/10 15:54
835 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Egy térképen ma végignézhetjük az 1898 óta bekövetkezett összes földrengést. 

foldrengesterkep_520

Az amerikai John Nelson összegyűjtötte a világ összes földrengését 1898 óta és felhelyezte ezeket egy térképre. A szakértő korábban is készített már ehhez hasonló szemléltető képeket, korábban például a tornádókról, melyek végigsöpörtek a bolygón.

Legújabb térképe összesen 203 186 eseményt jelenít meg pontosan lokalizálva azokat. Adatgyűjtéshez az Amerikai Űrkutatási Hivatal és a Geológiai Szolgálat, valamint a kaliforniai földrengéskutató-központ honlapjait használta.

Ami az adatvizualizáción jól látszik, hogy a földrengések többsége a Föld tektonikus lemezeinek határvonalainál fordul elő. Ezek közül is leggyakrabban a Csendes-óceán peremén végigfutó Tűzgyűrű mentén fordulnak elő földrengések. Ezt az is indokolja, ogy ebben a térségben sok a még mindig aktív vulkán is.

Ezek mellett nagy számban fordulnak elő úgynevezett „lemezen belüli” földrengések, vagyis olyan, amik az egyes tektonikus lemezeken belül alakulnak ki, nem pedig a lemezhatárok mentén. Ennek okát azonban még a szeizmológusok (földrengést tanulmányozó szakemberek) sem ismerik pontosan.

Böngéssz a Tudásbázisban és ismerd meg, miért alakulnak ki, mitől maradnak abb, egyáltal miért fordulnak elő földrengések!

A Föld mint mágnes

Földrengés okozta katasztrófák társadalmi hatásai

Földrengés okozta katasztrófák

Földrengések

Földrengések eloszlása és okai

A földrengés előrejezése és kapcsolódó fogalmai

A földrengések különböző osztályozása, tengerrengés