Főzősuli - A túrógombóc, egy könnyű nyári étel
2012/06/24 08:00
893 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ki tudja miért, de általános tény, hogy nyáron az emberek kevesebbet bírnak enni, mint az év többi évszakjában. Talán a nagy meleg az oka annak, hogy jóval kevesebb ételt kívánunk, és inkább folyadékkal töltjük meg a bendőnket a nyári hónapokban. Éppen ezért ilyenkor inkább valami könnyű, kevésbé nehéz ételt célszerű fogyasztani.

Ha könnyű ételről beszélünk, azonnal felmerül a kérdés, hogy vajon milyen ételt nevezhetünk könnyűnek! Általában a húsételek azok, amik jobban megterhelik a gyomrunkat, ezért sokkal nagyobb a népszerűsége a zöldségeknek és egyéb, húsnélküli ételeknek. Ezért jutott a választás ezúttal a túrógombócra, amit nagyon sokan szeretnek, a gyerekek körében főleg közkedvelt falatnak számít. Az elkészítése nem annyira egyszerű, de nem is nehéz, csupán oda kell figyelni és gondosan kidolgozni a hozzávalókat.

A túrógombóc elkészítéséhez nincs sok összetevőre szükség, csupán 50 dkg tehéntúróra 12 dkg búzadarára 3 tojásra 2 dl tejfölre zsemlemorzsára olajra porcukorra és egy kis sóra.

Kapj elő a szekrényből egy tálat a kidolgozáshoz, és máris kezdheted a főzőcskézést. Elsőként a tehéntúrót kell elmorzsolnod, majd ha ezt megtetted, hozzá kell keverned a búzadarát, a tojások sárgáját és egy csipet sót! A felsoroltakat szépen össze kell dolgoznod, keverned, és az így kapott masszát pihentetned kell egy picit, azért, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet és megduzzadjon. Látni fogod, hogy mikor jó, mert a massza látszatra jóval több lesz, mint amikor félretetted pihenni. Amíg a túrós búzadarás massza pihen, az elválasztott tojásfehérjéket kemény habbá kell verned, majd a masszához keverned. Csak finom, laza mozdulatokkal keverd össze, hogy a hab ne essen össze. Ezek után vizes kézzel szép, formás gombócokat kell söndörgetned, és forrásban lévő, már lobogó vízben kell őket kifőzni. Elvileg akkor jó a gombóc, amikor már feljön a víz tetejére. Most már tényleg csak néhány apróság maradt hátra! Egy serpenyőben kevés olajon piríts zsemlemorzsát, és ebbe forgasd bele a megfőzött gombócokat. S ezzel a munka lényegi része be is fejeződött. Egy tálba helyezve a túrógombócokat már tálalhatod is! A fogyasztáshoz készíts az asztalra tejfölt és porcukrot, mert a hagyomány szerint így szokás fogyasztani ezt a finom ételt. Laktató, mégis könnyű ennivaló a végeredmény, aminek biztos nagy sikere lesz, még talán a felnőttek körében is. Jó étvágyat!

Képek forrása: