Fűz (Salix alba)
2003/01/23 08:00
1591 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ficfa, füc, fejúr fűz néven is ismeretes ez a nagy termetű, lombhullató fa.

fuzfa Leggyakrabban az ártéri puhafás fűz- és nyár ligeterdőkben található meg, de lápokon, bokorfűzesekben is gyakran előfordul. Főként a nedves talajú helyeken érzi jól magát. Magassága a 20-25 métert is eléri. Kérge repedezett, bordás. Ágai idősebb korban bókolók, vesszői vörösesek vagy zöldessárgák, simák. Levelei lándzsásak, mindkét végükön jól kihegyezettek, 5-10 cm hosszúak, 0,5-1,5 cm szélesek, közepüknél a legszélesebbek. A levéllemez színe felül zöld, fonákján selymesszövésű, fehérlő. Innen ered neve is. Sárga vesszejű, erősen csüngő ágú tristis nevű fajtája a népszerű és gyakran ültetett szomorúfűz. Porzós- és termős füzért alkotó virágai március végén, április elején nyílnak. Termésük apró tok.

Felhasznált része

A kérge (Salicis cortex).

Hatásai

Jó lázcsillapító, fájdalomcsillapító, és gyulladáscsökkentő hatású.

Alkalmazások

A leggyakoribb alkalmazásmódok közé a sebek lemosása és a reumás végtagok fürdetése tartozik, amihez a levelekből, a faháncsból és a kéregből készített főzetet használják még napjainkban is.

Figyelmeztetés

A szalicilátokra érzékeny egyéneknél alkalmazása ellenjavallt. Várandósság és szoptatás ideje alatt fogyasztása kerülendő.

Vissza