Galagonya (Crataegus monogyna Jacq.)
2003/01/23 08:00
1479 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Isten gyümölcse, Krisztustövis, de saragonya néven is gyakran emlegetik ezt a közepes nagyságú cserjét.

galagonya Igen széles körben lelhető fel hazánkban a hegyi bokorerdőktől egészen a homokpusztákig, a ligeterdőktől a pusztai töviskésekig. Magassága a 8-10 métert is elérheti, kérgének színe sötétbarna, haránt alakban felhasadozott. Levelei 4-6 cm hosszúak, nyelesek, szélességük 2-3,5 cm körüli, miknek fonákoldala halvány kékeszöld színű. A virágok 1-1,5 cm átmérőjűek, színük hófehér és bogernyőt alkotnak. Többnyire május-júniusban nyílnak. Gyümölcsük feltűnő piros, borsó nagyságú, egymagvú. Az ugyancsak gyakori, hegyvidéki rokonfajának, a cseregalagonyának (Crataegus laevigata) a terméseiben két csontármag is lehet.

Felhasznált része

A virágos hajtásvég, a levél, a virág és a termés.

Hatásai

A standardizált készítményeknek szívösszehúzódást mérsékelten támogató, szívműködés gyorsaságát fokozó, a koronáriák vérellátását javító, szívritmuszavart kiegyenlítő, szívizom-anyagcserét javító, vérnyomáscsökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító, enyhe vizelethajtó, ill. nyugtató hatásuk van.

Alkalmazások

A népi gyógyászatban leveleiből és virágos hajtásaiból gyógyteát készítenek szívfájás, gyors szívverés, magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, valamint vizelethajtásra. Egyes vidékeken gyomorgörcs és gyomorfájás ellen a virágokat és a terméseket főzik meg. A belőle előállított készítmények az öngyógyításban éppúgy felhasználhatók (szív- és érrendszeri betegségek, időskori szívpanaszok, idegi eredetű szívpanaszok kezelésére), mint a szívizom-elégtelenség kezdeti stádiumában. A galagonyát ideális szívszernek tekintik, ezért nagy szerepet kap az időskori szívpanaszok megelőzésében, a szívizom anyagcseréjének és munkájának elősegítésében, a szívelégtelenség kezdeti stádiumában fellépő, ill. az ideges eredetű szívpanaszok (funkcionális szívpanaszok) kezelésében.

Ajánlott napi adag

Virágokból és levelekből 6-6 gramm, termésekből 12 gramm, ill. ezekkel egyenértékű kivonatok.

Figyelmeztetés

A galagonya hatóanyagainak használata befolyásolhatja a szív és érrendszeri betegségek (például magas vérnyomás, alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok stb.) egyéb terápiáját.

Vissza