Gém nagykanállal
2004/07/30 00:00
866 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A kanalasgémek magyarországi állománya 1000-1500 párra tehető. Európában ennél nagyobb populáció csak Oroszországban és Romániában található. Nevükkel ellentétben inkább a gólyákkal vannak közelebbi rokonságban, mint a gémekkel. Vonuló madarunk, a telet a Földközi-tenger mentén vagy Afrikában tölti. Herman Ottó feljegyzései szerint régen a pásztorok csőrét evőeszközként használták.

Egy éve kapcsolódott be hazánk a Nemzetközi Kanalasgém Munkacsoport (Workinggroup for Spoonbills International - Hollandia) gyűrűzési programjába, amely keretén belül párhuzamosan több országban (Dánia, Hollandia, Horvátország, Irán, Magyarország, Mauritánia, Németország, Románia, Szerbia-Montenegró, Ukrajna) jelölik a kanalasgémeket színes jelölőgyűrűkkel - olvasható a www.mme.hu oldalon.

A fokozottan védett, 250 ezer forint eszmei értékű kanalasgémek (Platalea leucorodia) nevükkel ellentétben nem a gémekkel, hanem a gólyákkal, íbiszekkel tartanak közelebbi rokonságot. Az egykor egész Európában honos faj napjainkra élőhelyeinek nagy részét elveszítette és a veszélyeztetett fajok csoportjába került, már csak ezért is nagy jelentőségű a Nemzetközi Kanalasgém Munkacsoporthoz való csatlakozás. Európa nyugati részén már csak Spanyolországban és Hollandiában maradt meg egy-egy erősebb, néhány száz párból álló fészkelő állomány. Örvendetes, hogy a Kárpát-medencében él az egyik legnagyobb számú populáció. Földrészünkön csak Oroszországban és Romániában a Duna-deltában fészkel több kanalasgém.

A kanalasgém hófehér madár, csak a nászidőben viselnek az öregek sárgás begyörvöt és sárgás bóbitát. Csőrük és lábuk fekete. A fiatalokon egyáltalán nincs sárga szín, jellegzetességük, hogy szárnytollaik vége fekete. A madár hossza 80-90 centiméter, szárnyainak fesztávolsága pedig 115-130 centiméter, testtömege 1-2 kilogramm körül mozoghat. Magyar nyelvterületen ismerik kanálorrú vagy kalánorrú gémként is. Herman Ottó feljegyzései szerint a kanalasgém ellaposodó csőrkáváiból a pásztorok egykoron evőeszközöket készítettek.

A nagyobb kiterjedésű mocsarak, halastavak nádasainak lakója, de ritkábban ártéri erdőkben is költ. Telepesen fészkel, néha más fajokkal - kócsagokkal, kárókatonákkal - vegyes kolóniákat alkot. De ilyen esetben fészkei mindig jól elkülönülnek a többi fajétól. Az együtt fészkelő kanalasgémek megérkezésükkor a kiválasztott egy nagyobb részén letörik a nádat és az így kialakított tisztás szélén építik meg tekintélyes méretű fészkeiket, melyek olyan közel vannak egymáshoz, hogy szélük sokszor összeér. A fészekalj általában 3-4 tojásból áll. Mindkét szülő részt vesz a kotlásban, ami 21 napig tart. A kikelő fiókák még egy hónapig maradnak a fészekben. Még egy hónap kell ahhoz, hogy képesek legyenek repülni. A család vonulásig együtt marad, melyre szeptemberben, ritkábban késő ősszel kerül sor. A telet a Földközi-tenger mentén, illetve a trópusi Afrikában töltik. Viszonylag korán, néha már februárban megérkeznek.
Csőrük nem hasonlít semmilyen más madáréhoz. Az ellaposodó csőrvég idegekkel sűrűn behálózott, ennek segítségével érzékelik a sűrű iszapban a táplálékukat. Kizárólag nyílt vízfelületen táplálkoznak. A fészkelőhelytől akár 60 kilométerre is eljárnak az élelemért. Speciális alakú csőrükkel kiszűrnek a vízből minden kisebb élőlényt: az apró rovaroktól, rákoktól kezdve a nagyobbacska halakig mindent megesznek. A fiatalok csőre hosszú ideig egyenes marad és csak a fészek elhagyásának idejére alakul ki a jellegzetes kanál alakú forma. A fiatal egyedek csőrének alakja és a repülés közbeni nyújtott nyak is a gólyafélékkel való rokonságot bizonyítja.

A magyar állomány kb. 1000-1500 párra tehető (az európai állomány kb. 20%-a), amiből a legjelentősebb a hortobágyi állomány több mint 400 költő párral, a csaj-tavi állomány közel 200 párral, és a Dinnyési Fertőn költő kb. 120 pár. Az elsőéves fiatal madarak általában a telelőterületen maradnak az első életévükben, s csak ez után jelennek meg ismét a költőterületen.

A Madárgyűrűzési Központ - elérhetőségük az MME honlapján (www.mme.hu) megtalálható - kéri azokat, akik színes gyűrűvel rendelkező kanalasgémet figyelnek meg, hogy próbálják meg leolvasni a gyűrűn lévő kódot és jelezzék a központnak! A következő információkra van szükségük: a megfigyelés helye, dátuma, a gyűrűk színe, elhelyezkedése, a rajtuk olvasható felirat, a megfigyelő neve és elérhetősége.