Ginzeng (Panax ginseng)
2003/01/23 08:00
7533 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kínaiak jensen-nek, vagyis 'embergyökérnek' is hívják alakja miatt - s évszázadok óta használják -, mi magyarok csak erőgyökúr, csodagyökúr néven szoktuk emlegetni ezt a borostyánfélék családjába tartozó növényt. A kínaiak szerint minél idősebb a gyökér, annál több értéket rejt magában. Ezt a vásárlásnál is szem előtt tartják, ezért a fiatalabb, vékonyabb gyökér nem is olyan "drága", mint a vaskosabb, öregebb.

ginzeng A legenda szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativitást, vagyis teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen javítva annak minőségén. Rendkívül jelentős sejtmegújító, roboráló hatása. Az ember ezerféle baját tudja orvosolni, ezért napjainkban nálunk is egyre inkább ismerik el gyógynövényként. Tapasztalatok szerint javítja a stressztűrő képességet és fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, segít az általános gyengeség leküzdésében. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására, szellemi és testi teljesítmények fokozására. Két csoportját különböztetjük meg, a kínai és a szibériai ginzenget. A szibériait az enyhébb esetekre javasolják, de amikor a mellékvese működése legyengül - vagyis a szervezetben egyértelműen jelen vannak a stressz hatásai -, a kínai ginzeng fogyasztása javasolt. Kissé könnyelmű kijelentéssel: mindenre jó. Egyes vélemények szerint jól hat az izmok működésére, azok energia felhasználására - ezért szed sok testépítő és hosszútávfutó ginzenggyökeret. Késlelteti a fáradtságérzetet, sőt a "boldogsághormon" termelését is fokozza. Azt azonban tanácsos észben tartanunk, hogy bármilyen koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkentheti hatását, illetve mellékhatásokat idézhet elő. A Koreai-félsziget északi, és Kína északkeleti részének (Mandzsúria) magashegyi vidékeiről származik, de néhol vadon is előfordul. Magassága 40-60 cm közötti, de az 1 métert is elérheti. Egyenes szárának színe vöröses, minek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből álló összetett levél. Virágzata ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. Gyökerei elágazók, a főgyökérből vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. Némely gyökér formája emberalakra emlékeztető. A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginzeng mellett más ginzengfajokat is termesztenek, mivel az előbbiek természetes állományai erősen megritkultak. A növény Kelet-Ázsiában rendkívüli tiszteletnek örvend, egy-egy nagyméretű gyökér rendkívüli és értékes ajándék.

Felhasznált része

A fehér ginzenggyökeret a betakarítás után közvetlenül kén-dioxiddal fehérítik, majd ezt követően napon vagy mesterséges hőt alkalmazva szárítják. A vörös ginzenggyökeret úgy készítik, hogy a begyűjtött gyökereket szárítás előtt forró gőzzel kezelik.

Hatásai

Fokozza a szervezet stresszhez, és a külső károsító anyagokhoz (például mérgek) való alkalmazkodását, és az azokkal szembeni védekezőképességét.

Alkalmazások

A ginzengből készült kozmetikai termékek megfiatalítják a bőrt, vitalitást, egészséges színt adnak neki, hatásosan kezelik a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat. A ginzeng alapanyagú kapszulák, extractumok pedig jelentősen hozzájárulnak a mindennapi élet jobbá tételéhez.

Ginseng krém natúr
A kínai Chanhai hegységben termő világhírű ginseng gyökérből készült, kiváló minőségű bőrápoló hatású krémek. Alkalmazhatóak minden bőrtípusra és ajánlott minden korosztálynak.

Ginseng krém E vitaminnal
Az E vitaminos krém a ginseng gyökérből készült extractum és természetes E vitamin felhasználásával készült. Használata megszűnteti a bőr kivörösödését, szárazságát és véd a természeti ártalmaktól. Gyorsan beszívódik a bőrbe, kézmosás után használjuk.

Ginseng krém Royal Jelly-vel
A méhpempős krém ginseng extractum és Royal Jelly felhasználásával készült. Kínában mindkét alapanyag ősidők óta ismert szépségápoló. Együttes alkalmazásuk ellátja a bőrt tápanyagokkal, vitaminokkal, táplálja azt és szép egészséges színt ad neki. Alkalmazását különösen az esti tisztálkodás után ajánljuk.

Ajánlott napi adag

A rövid ideig történő alkalmazás esetén 0,5-2 gramm, hosszabb ideig történő alkalmazáskor 0,4-0,8 gramm.

Figyelmeztetés

A ginzeng javasolt adagban történő fogyasztását biztonságosnak tekintik, de 3 hónapos kúraszerű fogyasztás után 1-2 hét szünet beiktatása célszerűnek mutatkozik. A ginzeng-készítmények fogyasztását nem ajánlják várandósoknak, szoptató anyáknak, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőknek, asztmás és tüdőtágulásos betegeknek, valamint véralvadási zavarokkal küszködőknek.

Vissza