Gorillapark
2003/11/25 00:00
1060 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Kahuzi-Biega Nemzeti Parkból az orvvadászok már teljesen kiirtották az erdei elefántot és félő, hogy a gorillák is hasonló sorsra jutnak. Sajnos, a Kongói Demokratikus Köztársaság zavaros belpolitikai helyzete további aggodalomra adhat okot.

Nem régen írtunk itt a ZöldZóna oldalain a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Garamba Nemzeti Parkról. Most a viharos múltú és jelenű ország egy másik veszélyeztett parkjáról fogunk szó ejteni, amelyet szintén a Világörökség részeként tart nyilván az UNESCO. A 6000 négyzetkilométer alapterületű Kahuzi-Biega Nemzeti Parkot 1980-ban vették fel a Világörökség listájára.

A parkot 1970-ben alapították egy jóval kisebb, mindössze 750 négyzetkilométernyi területen, amelyet 1975-ben bővítettek ki, a környékbeli erdőségek hozzácsatolásával mai méretére. Sajnos, hasonlóan a Garambához 1997 óta az UNESCO ezt a parkot is a veszélyeztetett helyek - "néhány részén kipusztultak az erdők, a haszonépületeket kirabolták és részben lerombolták, a személyzet nagy része pedig elmenekült" - listáján tartja számon. Ez pedig nem csupán a zavaros belpolitikai helyzetnek köszönhető, néhány éve ugyanis a bányászat is óriási fenyegetést jelent a Kahuzi-Bienga élővilágára, melynek legféltettebb kincse a hegyi gorilla.

A hegyi gorilla az orángután mellett az egyik legközelebbi rokonunk. A főemlősök rendjébe, a keskenyorrú majmok csoportjába és az emberszabású majmok családjába tartozó majomfaj, mely az emberhez hasonló majmok közt a legnagyobb.

Két alfaja ismeretes, ezek közül a hatalmas termetű hegyi gorilla jellemzően rokoni közösségekben él, amelyet az ezüsthátú domináns hím irányít. A Kahuzi-Biega Nemzeti Parkban 10 évvel ezelőtt még mintegy 14 nagycsalád és fél tucat magányos hím kóborolt. Sokáig nagy reménykedésre adott okot, hogy az állomány nagy része fiatal, jó szaporodási képességekkel rendelkező egyedekből tevődött ki. Azonban 5-6 éve, ahogy akkor a WWF is beszámolt az esetről, nagyon nagy baj történt. A nemzetközi természetvédő szervezet felmérése szerint 1996 óta a park hegyvidéki részében a gorillaállomány a felére csökkent; az akkori 250 példány helyett ma már csak 110 él a magaslati erdőkben. A park alacsonyan fekvő, mélyföldi részéről, ahol a bányászok és a katonai egységek randalírozása folyik, nincsenek megbízható adatok. Az egésznek az oka, az igen értékes kolumbit-tantál fém, melyet mobiltelefonok és mikrocsipek gyártásához használnak, és atomreaktorokban is előszeretettel alkalmazzák. A bányászat nemcsak a gorillák, de az őslakos pigmeusok életkörülményeit is nagy mértékben rontja.

A gorillák egyébként kíváncsi és békés állatok, napjaik nagy részét komótos táplálkozással és szunyókálással töltik. A kifejlett példányok ritkán másznak fel a fára, ez inkább a kölykök kedvelt időtöltése. A mindennapos eleségszerző útjukat a domináns hím vezeti, aki az este közeledtével kiválasztja az éjjeli szálláshelyet is. Étrendjükben kizárólag növények szerepelnek.

A parkban található vulkánok meghaladják a 3000 méteres magasságot, oldalaikon pedig a különböző növényzeti zónákban más és más állatvilág alakult ki. Néhány száz méteren már annyit csökken a hőmérséklet, hogy a hegy lábánál fekvő trópusi erdőségeket rendkívül változatos növényvilágú hegyvidéki erdők váltsák fel. Ezek általában másodlagos erdők, melyek a fakivágások helyén alakultak ki. Ezek lényegében a hegyi gorillák egyik utolsó menedékhelyei.

A Kahuzi-Biega erdeiben más főemlősök is élnek a gorillákon kívül, ezek legnépesebb csoportjait a mangabék, a kolobuszmajmok és a csimpánzok alkotják. A kolobuszok csoportjait több felnőtt hím irányítja, a fák ágai között élnek és hosszú végtagjaik segítségével bámulatos légtornászmutatványokra képesek. A félmajmok alrendjébe tartozó makifélék elvileg szintén szép számmal akadnak errefelé, néhányukat szintén a kipusztulás fenyegeti. Mindannyiuk közös, természetes ellensége a rettegett leopárd. Mielőtt a bányászat nem tette tönkre a vidéket, a szavannai rokonánál valamivel kisebb erdei elefántok is éltek itt, őket mind egy szálig elpusztították az orvvadászok, akik most már a gorillákat sem kímélik.