Görkorcsolya
2002/10/15 08:00
3712 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Vége a nyárnak, bezár a strand, de az iskolakezdéstől még nem áll meg az élet. Ki kellene próbálni valami újat, ami könnyed, szórakoztató és még barátokat is találhatunk!
Ha Te is így gondolod, akkor az egyik legjobb megoldás a görkorcsolya lehet! Reméljük minden felmerülő kérdésre választ kapsz a következő cikkben. Csak hogy minden gördülékenyen menjen...

Mióta?

A francia Peltibled készítette el az első in-line korit, amely kettő, három, illetve négy kerékből állt. 1823-ban a brit R. S. Tyler megalkotta a Volito korcsolyát, amelynek talpához 5 kereket erősített. Ezek még elég kezdetlegesek voltak, a manapság közismert kori csak a nyolcvanas években született meg. Az első klub Edinburghban már a 18. század elején megalakult, de a Nemzetközi Szövetség az 1930-as évektől kezdve rendez világ- és kontinensbajnokságokat.

A mai klasszikus görkorcsolya 1979-ben jelent meg, amikor Minneapolisban Scott és Brennan Olsen elkészítette az első soros, görgős korikat, akkori nevükön "rollerblade-eket".

A Chicago Skate Company valamikor gyártott görkorcsolyákat: ezekre akadtak rá az Olsen fivérek egy kiárusítás alkalmából. A szerkezet kerekei borzasztóak voltak, és a göri alig tartotta a bokát. A gyengébb részeket megerősítették, és uretánból készült kerekeket raktak rá. Scott nem habozott: meglátta, mekkora lehetőség rejtőzik ebben a sportszerben.

A C. S. Company-tól megvette a soros görkorcsolyák szabadalmát. Az első rolerblade-ek valójában hokicipők voltak, amelyeknek az aljára görgőket szereltek. Olsen 1983-ban eladta egy üzletembernek a rollerblade-et. A kapott pénzből jobbakat tudott készíteni. Ettől kezdve hatalmas karriert futott be a görkorcsolya, amely eredetileg a jéghokisoknak biztosított lehetőséget, hogy nyáron is tudjanak edzeni. Később a síelők is megirigyelték a görgőket, kiegészítő sportágként használták: nyári edzésmódszer lett belőle. Aztán újabb követők akadtak. A legnagyobb számú tábor az aerobic és fitness őrültekből állt. A görkorizás nem jár akkora fáradtsággal, mint a futás, mégis formás lesz tőle a fiatalok combja, hogy a többiről ne is beszéljünk. Az Egyesült Államokban 1994-ben kb. 12 millió egysoros görkoris volt.

Ki?

Bárki görkorizhat, ha van egy korija, ha elég ügyes és kitartó. Sok nyugati országban a görkorcsolya közlekedési eszköznek is számít, mert gyors, kicsi, ráadásul a környezetet sem szennyezi. Már kisgyermek korban el lehet kezdeni, de akkor se lepődj meg, ha egy negyvenen felüli apukát látsz magad mellett elsuhanni.

Hol?

Görkorcsolyázni bárhol lehet. Parkban, lépcsőházban, városban, iskolába jövet-menet... Néha problémát jelenthetnek a gyalogosok, de ha figyelmesen közlekedsz, könnyebben haladhatsz. Ráadásul egy öreg néni se gondolja azt magában, hogy megint elsodorta egy "tuskó" fiatal.

Az óvatosság az autókkal szemben se árt, mert a vezetők nem biztos, hogy éppen arra figyelnek, hogy éppen honnan bukkansz elő. A kisebb balesetek elkerülésnek érdekében viselj térd-, könyök-, csukló- és fejvédőt. Ha inkább a "vadabb" elemeket szeretnéd gyakorolni, akkor még inkább ajánlatos felszerelkezned. Az akrobatikus elemeket a korisok nagy tereken, lépcsőknél vagy a pályákon szokták gyakorolni.

Milyet és mit?

Ha még kezdő vagy, a két fajta kori közül válaszd a fitnesszt, mert ez ajánlott inkább az utcákra. A másik, az agresszív, amellyel inkább a nehezebb elemeket lehet jól bemutatni. Ha korit veszel a távtartó legyen rézbetétes. Az a jó, ha a kerék puhasága 78-A-s és a problémamentes gördülést hármas csapágy biztosítja. Ha bármiben bizonytalan vagy, kérdezd meg az eladót is, biztosan tud segíteni.

Profi korik úgy 45 000 forinttól kaphatók, a haladóbbak 21 000 és 45 000 között. Egy kezdő görkorit már 9000 forintértért is megvehetsz, de ha márkásat akarsz, az belekerülhet 20 000 Ft-odba is. (Először természetesen érdemes egy olcsóbbat tönkrevágni.)

Hogyan?

Ha már van korid, és készen állsz a tanulásra, de nincs a közeledben egy segítő barát sem, akkor érdemes tanfolyamot keresni. Ilyen oktató hely például a Görzenál. Nagyon fontos, hogy megtanuld a helyes testtartást, az elindulást és persze a fékezés és a megállás is sokszor kellhet még a jövőben. Ha egyedül tanulsz, akkor arra mindig figyelj, hogy ne legyen feszes a testtartásod, ne dőlj hátra, mert így könnyebben eleshetsz. (Akik jégkorcsolyában némi gyakorlatot szereztek, azok kevesebb eséssel megússzák az első heteket.)

Mikor?

Görkorizni tavasztól őszig bárhol, bármikor lehet. Nyáron jobb a késő délutáni órákat választani, mert akkor már nincs annyira meleg. Esőben vigyázni kell, mert az ember könnyen megcsúszhat és nézd magad előtt a pocsolyákat, ha nem akarsz nyakig saras lenni. Ősszel és tavasszal inkább addig korizz, amíg világos van. Bár a sötétség nem akadály, köztéri lámpák fényénél korizni nem biztonságos, mert az árnyék és a félhomály elfedi a kisebb bukkanókat. Télen pedig vár a jég.

Milyen stílusban?

A korisok általában rapet és rockot hallgatnak, stílusuk még az underground zene. A house, a funky, a lány (és fiú) együttesek messze állnak tőlük, ahogyan a techno és a rave is. Szívesen öltöznek bő, laza pólókba, gatyákba, aminek előnye az is, hogy sok minden elfér a zsebeiben és kényelmes benne a mozgás is. Sok görkoris szeret még graffitizni, így ha van egy kis érzéked a rajzhoz, "jó társaságban" ezt is kipróbálhatod.

Miért jó?

Erősíti a karizmaidat, vádlidat, a combodat és még fogyaszt is. Jobban tudod majd szabályozni a mozgásodat és az egyensúlyérzéked is javulni fog. Nem olyan nehéz megtanulni az alapokat, de sok gyakorlás kell ahhoz, hogy trükkre, akrobatikus megoldásokra is képes legyél. És még a szüleid is örülni fognak, hogy többet vagy a "friss" levegőn.

Hol van pálya és további információ?

Budapesten a legismertebb hely a Görzenál, amely már 1995 óta működik. Európa legnagyobb görkoris és szabadidőparkjában még más extrém sportot is kipróbálhatsz: gyorskorcsolya, falmászás, BMX. Lehet eszközöket kölcsönözni és vásárolni a park boltjában. A napijegy 400 forint, este 8 óra után csak 200. Kori kölcsönzés 3 órára 400 forint, a védőfelszerelés még egy százas. Tavaly a torna órák keretén belül szakoktatást is lehetett igényelni. Ha van kérdésetek, hívjátok a 250-4800-as telefonszámot, vagy nézzetek el az Árpád fejedelem útja 125-be.
Július 19-én nyílt egy skatepark a Westend parkolójának tetején, információért hívjátok a Westend ügyfélszolgálatát: 238-77-77. A cím: Váci út 3.

Kapcsolódó oldalak: