Gyerekkori fejfájás
2014/04/24 12:23
1279 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A fejfájásnak gyermek és felnőttkorban is számos oka lehet, cikkünkben elsősorban a rendszeresen visszatérő fejfájásokkal foglalkozunk.

Rögtön az elején fontos hangsúlyoznunk, hogy a rendszeres fejfájás okának kiderítése számos vizsgálatot indokolhat, és sok esetben a végleges okot nem sikerül kideríteni. Szerencsére az esetek döntő többségében semmiféle komoly probléma nincs a fájdalom hátterében, csupán jelentős kellemetlenséggel jár. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a fejfájást nem kell komolyan kezelni, okát kideríteni, hisz szerencsére ritkán, de utalhat komolyabb betegségekre is.

gyerek

Kezdjük a hétköznapi okokkal!

A túl sok tévénézés, a számítógép monitorjának bambulása és az állandó okostelefon-nyomkodás épp úgy hozzájárulhat a rendszeres fejfájáshoz, mint a levegőtlen szoba, a stressz, a folyadékhiány vagy az éhség. Az ok kiderítése érdekében érdemes naplót vezetni melyik nap mi történt, illetve lassan kiiktatni egy-egy tevékenységet és megfigyelni, az eredményezett-e változást. Ez ugyan hosszadalmas és némiképp bonyolult feladatnak tűnik, de ne felejtsük, hogy az érintettnek akár mindennap problémát jelenthet a fejfájás. Az is legyen a szemünk előtt, hogy az ok kiderítése nem fog egyik napról a másikra sikerülni.

Iktassuk ki pár napra a képernyőt, monitort, okostelefont. A következő ciklusban figyeljünk oda a folyadékbevitelre. Költőien hangzik, de természetesen a stresszmentes élet kialakítása is fontos lehet.

Szemészeti problémák

A szervi elváltozások közül elsőként a szemészeti problémákat említenénk. Főként rövidlátó gyermekek esetén tipikus tünet a fejfájás. Itt érdemes a kísérő tüneteket pl. hunyorgás keresni. Természetesen keressünk fel mielőbb egy szemészeti szakrendelést, ez ártani biztosan nem fog, és egy fontos okot erősíthetünk vagy zárhatunk ki a vizsgálatot követően.

Vérnyomás

Míg felnőttkorban a magas vérnyomás okoz elsősorban fejfájást, addig gyermekkorban az alacsony és magas egyaránt okozhat ilyen tüneteket. Az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében bizony már gyermekkorban is kialakulhatnak vérnyomásproblémák. Ennek ellenőrzését azonban érdemes gyermekorvosra bízni! Részben azért, mert a felnőtteknél használt vérnyomásmérők főként kisgyermekeknél valótlan értéket mutathatnak, másrészt a vérnyomásértékek életkorspecifikusak, azaz eltérnek a felnőttkori normál vérnyomás értékétől.

Arcüreg-gyulladás

A krónikus arcüreg- (homloküreg-, orrmelléküreg-) gyulladás szintén gyakori kiváltója a fejfájásnak. A koponyaüregekben felhalmozódó váladék nyomást gyakorol a környező szövetekre, amely tompa vagy akár éles fájdalomként nyilvánul meg. Az orrfolyás vagy éppen ellenkezője az orrdugulás erősítheti az arcüreg-gyulladás gyanúját. Sok esetben a gyermekorvos, a fül-orr-gégész azonban mindenképp meg tudja állapítani a gyulladás fennállását.

Pszichés tényezők

A stresszt már említettük, azonban nem hagyhatjuk említés nélkül azt, hogy a gyerekkori fejfájás hátterében sokszor állhat egyéb pszichés tényező is. A teljesítménykényszer, félelem a dolgozattól vagy feleléstől, vagy a családi konfliktusok épp úgy jelentkezhetnek fejfájás formájában, mint a szorongás és a félelem. Rendszeresen fellépő, krónikus fejfájás esetén a szervi vizsgálatok mellett párhuzamosan érdemes elkezdeni a lelki tényezők feltárását is.

Migrén

Sajnos, egyre gyakrabban találkozni gyermekkori migrénnel, mely a korábbiakban felsoroltakkal ellentétben némiképp komolyabbnak tekinthető, elsősorban azért, mert az esetek többségében az egész életet végigkíséri. Szerencsére egyre több, kifejezetten migrénes problémákra specializálódott szakrendelés áll már rendelkezésre hazánkban is, ahol jelentősen megkönnyíthetik a migrénes beteg mindennapjait.

Marsi Zoltán írása