Gyilkos felmelegedés
2003/07/08 00:00
1252 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Brit kutatók szerint, ha nem történik gyökeres változás a légkör elszennyezésével kapcsolatban, akkor az éghajlatváltozás oda vezethet, hogy száz éven belül kipusztulhat az élet. Megismétlődhet az a 250 millió évvel bekövetkezett katasztrófa, amikor az élővilág 95 százaléka eltűnt a Föld színéről. A felmelegedés okozta biológiai változások már most számos állat- és növényfajon kimutathatók.

A Népszabadságban megjelent cikk szerint a XXI. századra várható globális felmelegedés szinte teljesen elpusztíthatja az életet a Földön. A brit tudósok ezt a baljós megállapítást arra alapozzák, hogy a körülbelül 250 millió évvel bekövetkezett sorozatos vulkánkitörések ugyanakkora mértékű felmelegedéssel jártak, mint ami a levegőszennyezés miatt erre a századra várható.

Akkor a bolygónkon élő fajoknak a 95 százaléka kipusztult, ennek okát egyértelműen a nagyjából 6°C-os felmelegedésben látják, ami majdnem eltűntette a földi életet. Az úgynevezett permi korszakban bekövetkezett katasztrófát hatalmas vulkáni kitörésekkel magyarázzák, amelyek miatt a felerősödött a napjainkban is tapasztalható üvegházhatás. Az elképesztő méretű pusztulást csupán néhány szárazföldi faj élte túl, ezután pedig több mint 100 millió évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a biológiai sokféleség a korábbi szintet elérje.

Egy a Nature című tudományos magazinban megjelent tanulmány szerint Földünk légkörének felmelegedése máris álatok és növények százait érinti és azt a rémképet vetíti előre, hogy néhány évtizeden belül számos faj örökre eltűnhet. Ráadásul a felmelegedés már most kimutatható következménye, hogy bizonyos mérsékelt övi növény- és állatfajták évtizedenként átlagosan 5,1 nappal biológiai órájuk előtt járnak. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy ha a 0,5°C-os melegedésnek ilyen következményi vannak, akkor ellehet gondolkodni azon, hogy mekkora változások következhetnek be a 2100-ra jósolt 6°C-os klímaváltozás esetén. A tanulmány 143 felmérést értékelt ki, amelyet a Föld különböző pontjain végeztek el 1473 állat- és növényfajon, illetve mikroorganizmusokon és baktériumokon. Ez alapján kitűnt, hogy a vizsgáltak közül 1200 faj olyan biológiai változásokon ment át, amelyek a légkör felmelegedésének tudhatók be.

Az éghajlatváltozás egyértelmű jelei közé sorolható, hogy tavaly télen a költöző madarak közül sokan még november végén is a Dél-Alföldön tartózkodtak. A szegedi Fehér-tavon tömegesen fordultak elő a gulipánok, havasi partfutók és a bíbicek, pedig ekkor már régen telelőhelyeiken kellett volna lenniük

Ide vonatkozik az az MTI által kiadott hír is, miszerint a klímaváltozás miatt előreláthatólag több milliárd ember nem fog tiszta ivóvízhez jutni. Eközben a fejlett államokban tovább nő légszennyezés mértéke. A korábbi ígértek ellenére Ausztrália, az Egyesült Államok és Kanada szennyezőanyag-kibocsátását egyáltalán nem fogta vissza. A mostani évtizedben előreláthatólag 17 százalékkal fog növekedni a légszennyezés. Az ipari nagyhatalmak emberek millióinak életét veszélyezteti tisztán gazdasági megfontolások miatt.

Talán az utolsó perc, utolsó másodpercében vagyunk, hogy megakadályozzuk a globális méretű katasztrófát. Mindeközben a világ még mindig teljes egészében az üvegházhatásért felelős fosszilis energiaforrásoktól függ.