Gyógyhatású szobanövény
2014/09/26 08:00
1830 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az aloe vera kivonatait széles körben használja a gyógyszer- és a kozmetikai ipar.

aloe

Származása

Az aloe vera elnevezésre – magyarul olykor orvosi aloé – hallgató növény a zárvatermők törzsén belül az egyszikűek osztályába tartozik, azon belül pedig a liliomfélék családjába. A mintegy 300 fajt magába foglaló nemzettség Afrikából indult világhódító útjára, s napjainkra gyakorlatilag valamennyi kontinenst meghódította valamelyik faja. A gyógyászati céllal felhasznált fajok évelők, pozsgás leveleik színe a szürkéstől a kékeszöldön át a zöldig változik, a levelek hossza akár az egy métert is elérhetik. Mivel gyógynövényként már az ókortól ismert, nem meglepő, hogy a 17. században már óriási ültetvényeken termesztették. Európa mérsékelt övi területein elsősorban szobai vagy kerti dísznövényként ismert.

Felhasználása

Gyógyászati és kozmetikai célokra kizárólag a levelét használják fel, azonban a bemetszési mélység függvényében eltérő összetételű nedveket kaphatunk. A külső rétegben egy sárgás színű, kesernyés folyadék található, melyből szárítással aloe tejnedv készíthető. A belsőbb rétegekben lévő folyadék sűrűbben folyó, kocsonyás jellegű, a magyar szakirodalomban aloe gyantaként ismert. Az aloe gyantából készült kivonatokat számos területen alkalmazzák, a fiatalítástól kezdve a nyugtatószeren át egészen a bőrsérülések ellátásáig.

Sebgyógyulás és fiatalítás

A hazánkban – sajnos – még alig ismert égési kötszerek, melyek nevükből adódóan az égési sérülések ellátására szolgálnak olykor jelentősebb mennyiségű aloe vera kivonatot tartalmaznak. A fájdalomcsillapító és baktériumölő hatás mellett a sebregenerálódásban betöltött szerepük miatt jelentősek. Alapvető irányelv, hogy az égési sérülésbe ne tegyünk semmit (tejföl, fagyasztott hús), azonban sok esetben az aloe kivonat segíthet.

A kozmetikai ipar számtalan aloe verás krémet forgalmaz, melyek segítik a bőrráncok eltávolítását, vagy inkább lassítják a ráncképződést. Ebből kiindulva nem ritkán fiatalító krémként kerülnek forgalomba, tegyük hozzá joggal, hisz a bőrt valóban fiatalítják.

Sokan alkalmazzák szúnyog- és darázscsípés kezelésére.

Kiváló székrekedés ellen

Évszázadok vagy talán ezredek óta ismert hashajtó tulajdonsága. Tápcsatornába kerülve rövid időn belül komoly eredményeket érhetünk el. Drasztikus hatékonysága miatt ma már kevésbé tanácsolják, bár egyes bélbetegségeknél, leginkább a bélhurut esetében még mindig fontos alternatív gyógyászati készítmény. Hatóanyagai közül az aleosin felelős a gyulladásos folyamatok csökkentéséért.

Természetgyógyászat

Egyes természetgyógyászati irányzatok előszeretettel ajánlják aloés készítményeiket immunerősítőként és méregtelenítőként, ezekről azonban erősen megoszlanak a vélemények, mint minden immunerősítő és méregtelenítő készítményről. Rendszeres fogyasztása komoly hasmenéshez vezethet, amely részben vastagbélgyulladást, részben aranyér problémákat okozhat.

Otthoni gondozás

A lakásban tartott növények igazán kevés törődést igényelnek. Talajként virágföld és homok 1:1 arányú keverékét használjuk, ezen felül próbáljuk +10 és +25 fok közötti helyiségben tartani. Nyáron a kertbe is kihelyezhető, azonban a tűző nap nem szerencsés, levelei könnyen megégnek. Ez igaz az ablakban nevelt példányokra is. A nyári melegben hetente kétszer, télen elegendő hetente locsolni, természetesen a helyiség hőmérséklete és szárazsága függvényében.

Marsi Zoltán írása