Gyógyító pontok a testen
2002/06/24 08:00
9917 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A gyógyitás nem kényszeríthet olyasmit a testre, ami még inkább megterheli. A természetes gyógymódok elsősorban az öngyógyitó erők felébresztésére törekednek. Az akupresszúra kiméletes kínai gyógymód.

Szabályozza az energiáramlást a szervezetben, és erősíti az öngyógyító mechanizmusokat, a test bizonyos pontjainak megnyomásával megszüntethetők az energiaelakadások, és a testben helyreáll az erőegyensúly. Ilyen módon számos probléma megszüntethető illetve megelőzhető. A test energiáit ujjnyomással befolyásoljuk, ezáltal ez valóban egy kezelési mód. A különböző pontok eltérő reakciókat váltanak ki, lehet nyugtató, aktivizáló, élénkítő, erősítő hatású. Megelőző kezeléshez kiválóak a harmonizáló pontok. Az akupresszúra valódi feladata az egészség megőrzése, és a megelőzés. Az alábbiakban néhány betegségmegelőzési programról olvashattok, melyet akkor is célszerű alkalmazni, amikor igazából nincsenek is panaszaink, csupán jó közérzetünk fenntartására kell. A jó közérzet feltétele, hogy az ellentétes erők a jin és a jang egyensúlyban álljanak egymással. A jin energiaforma az anyag, a test, a jang irányítja az energiát. Ha a jang megfelelően szabályozza a jint, az energia ott van, ahol ténylegesen szükségünk van rá. Az ellazulás és nyugalom állapotában oldottak és fesztelenek vagyunk, az életenergia egyenletesen áramlik. Léteznek olyan egyszerű alkalmazások, melyekkel megtarthatjuk belső erőnk egyensúlyát és gondoskodhatunk arról, hogy ne keletkezzen diszharmónia.

Kezünkön és lábunkon a körömágyszögletekben találhatóak a harmonizáló pontok. Masszírozzuk ujjbeggyel a kezünkön és a lábunkon kb. 1 percig, ez összesen 20 percig tart. Hetente két-három alkalommal szakítsunk rá időt.

TÖBB LENDÜLET ÉS ENERGIA (20 perces program)

 • vékonybél meridián (kisujjkörömágy baloldal)
 • szívmeridián (kisujjkörömágy jobboldal)
 • hármasmelegítő meridián (gyűrűsujjkörömágy baloldal)
 • szívburok meridián (középsőujjkörömágy jobboldal)
 • vastagbél meridián (mutatóujjkörömágy jobboldal)
 • tüdőmeridián (hüvelykujjkörömágy baloldal)
 • hólyagmeridián (kislábujjkörömágy jobboldal)
 • epehólyag-meridián (gyűrűslábujjkörömágy baloldal)
 • gyomor-meridián (nagylábujj melletti ujj baloldal)
 • lép-meridián (nagylábujjkörömágy jobboldal)
 • májmeridián (nagylábujjkörömágy baloldal)

NYUGALOM ÉS EGYENSÚLY (5 perces program)

Az alkar belső felén a csukló fölött, és a lábszár belső oldalán a boka fölött találhatók azok a pontok, melyeken keresztül befolyásolhatjuk az energiákat. Dörzsöljük melegre mindkét alkarunk belső felén a területeket és mindkét lábunkat 1-1 percig ujjaink felső részével vagy az ujjízületekkel, enyhe nyomást gyakorolva. Legjobb ezt a programot reggelente végezni.
A lelki-szellemi szabályozó erők aktivizálásara, próbáljuk ki, melyikre hogyan reagálunk. A szegycsont alsó végén, a tenyér alatt a csuklónál a kisujj végződésénél és a fülcimpák mögött. Erősebb a hatás, ha néhány csepp orbáncfűolajjal vagy bogáncsolajjal történik a masszírozás. Ezek az olajok magukban hordozzák a jin és a jang tulajdonságait, így segítik az aktivitás és a nyugalom szabályozását.