Gyorssí
2002/10/15 08:00
1143 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

240 km/órás száguldás motor nélkül


A sízés extrém sportnak számít hosszú évek óta, pedig évről évre egyre több ember húz síbakancsot, és vág neki a lejtőknek. A sportnak van egy olyan fajtája, amitől igazán égnek áll az ember haja. A gyorsasági lesiklás világcsúcsát 1995-ben a kaliforniai Jeff Hamilton állította fel Franciaországban, Vars-ban. Az 1992-es olimpiai aranyérmes versenyző 240 km/órás sebességgel "repült" lefelé a hegyről. Ő törte meg a régóta áhított álomhatárt. Sokan még motor hajtotta szerkezettel sem tapasztalnak ekkora száguldást, nemhogy két léccel érezzék a süvítést. A sízőre siklás közben hihetetlen erők hatnak: 240 km/óránál a versenyző sebessége nagyobb, mint a repülőből kiugró ejtőernyősé. A legapróbb hiba könnyen halállal végződhet.

Egy-egy bukás szó szerint "égő": ha nem töri minden csontját az ember, komoly égési sérülésekre van kilátása, amelyet a hó okoz. A speciális ruha csökkenti ugyan a légellenállást, de a súrlódás okozta hőt nem fogja fel. A sebek lassan, hónapok alatt gyógyulnak be. A korábbi világbajnok, Franz Weber egy nagy bukás után több mint egy évig lábadozott súlyos égési sérülései miatt.

Aki még ezek után is gyorssízni akar, annak számos követelménynek kell megfelelnie: a profi sítudás mellé kiváló kondíció szükséges. A szélcsatornás edzés drága ugyan, de a legjobbak így választják ki a számukra legmegfelelőbb, legkisebb légellenállást kínáló testhelyzetet. Ha már mindezek birtokában van a versenyző, jöhet a síelés. A lejtő 60 fokos és 3.2 km hosszú, és persze vége is van: a teljesen kimerült versenyzőnek fékeznie kell a pálya végén. Nemcsak fizikai kondícióra, szélcsatornára van szüksége a sízőnek, hanem nagy adag lelki rátermettségre, pszichikai kondícióra is.

A gyorssízők speciális felszerelést használnak. A síruha nem különbözik a sportág többi válfajában használtnál. A fejvédőjük leginkább Dart Vader sisakjához hasonlít. Alsó pereme menet közben a síelő felsőtestéhez illeszkedik, csökkentve a légellenállást. A botok is formatervezettek: követik a test vonalát.

Versenyeket Európában egyre több helyen rendeznek, a központja azonban Franciaország. Észak-Amerikában - talán érthető okokból - nem engedélyezik ezt a sportágat, biztosítási és jogi bonyodalmak miatt.