Haldoklik a világ tüdeje
2003/07/08 00:00
1586 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Minden erőfeszítés ellenére továbbra is gyorsuló tempóban fogynak az Amazonas menti esőerdők. A legóvatosabb becslések szerint is egy Franciaországnál nagyobb területű erdő tűnt el Amazóniából. A pusztulás okai között elsősorban a fakitermelés és az erdőégetések szerepelnek. De az égetésből származó levegőszennyezés miatt szintén nagy területek semmisülnek meg az esőerdőkből.

Haldoklik a világ tüdejének nevezett amazóniai esőerdő. Az utóbbi időben az erdőpusztulás 40 százalékkal gyorsult Brazíliában. Az erdők pusztulása elsősorban a fakitermelésnek és az erdőégetéseknek köszönhető.

Brazil kutatók elmondása szerint az Amazóniában található esőerdőnek több mint a felét a levegőszennyezés pusztítja el, ami az erdő égetéséből származik. Az égő fák olyan sok füstöt és kormot árasztanak magukból, hogy gyakorlatilag eltakarják a napot, ez pedig akár 3°C-kal is képes a talaj körüli hőmérsékletet lehűteni. A korom és a füst apró részecskéi vagy magukba szívják a napfényt, vagy visszaverik azt, így a napsugárzás földfelszínt érő mennyisége akár 40 százalékkal is lecsökkenhet. Ezáltal a növények fotoszintetizálása jelentősen mérséklődik. Mindemellett az égés során olyan gázok keletkeznek, amelyek a napsugarakkal egyesülve ózont hoznak létre, amely szintén károsítja a növényeket. A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a fentebb említett szennyezéseknek komoly hatásuk van az amazóniai erdők nagy részében. Mivel a hatalmas kiterjedésű erdőségnek ráhatása van a globális éghajlatra, pusztulása - a már eleve meglévő felmelegedés mellett - az egész világ időjárásában változásokat okozhat.

Néhány ezer évvel ezelőtt, amikor az ember nagymértékben kezdte átalakítani a tájat, még a Föld 40 százalékát erdők borították, ez körülbelül 6 milliárd hektár fával sűrűn benőtt területet jelentett. Napjainkra ebből nagyjából 3,5 milliárd maradt. Ráadásul minden évben minimum 14 millió hektár erdőséget veszít el az emberiség. Az évente kihaló sok ezer fajnak a többsége erdei élőlény.

Az illegális fakitermelés sok gondot okoz Brazíliában, tavaly itt fogták el a világ legnagyobb illegális faszállítmányát. Akkor a hatóságok az esőerdő mélyén bukkantak rá a bűnbanda 28 teherautóból, 2 vontatóból és 2 repülőgépből álló gépparkjára. 25 millió dollár értékben foglaltak le mahagónit, az amazóniai erdők legértékesebb fáját. A csempészbanda lebukásáig több értékes faszállítmányt úsztatott le az Amazonason. Az országban már csaknem 3 éve betiltották a mahagónifák kivágását, minthogy olyan mértékben fogyott a drága fa, hogy félő volt teljes eltűnése Brazíliából.

A mahagóni a legértékesebb fának számít, a feketekereskedők elsősorban az Egyesült Államokba, Japánba és Nagy-Britanniába adják el, ahol drága bútorokat készítenek belőle. A dzsungel többi fafajából, például a samauma fából, amelyet hihetetlen magassága miatt az erdő királynőjének is neveznek, általában olcsó fűrészáru lesz. Érdemes megjegyezni, hogy az illegális fakitermelés létezésében a fejlett országok legalább annyira ludasak, mint a feketevágást elvégzők, akiket a kereslettel járó haszon hajt.