Hangolódj a baglyokra!
2013/03/20 09:51
658 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2013 március 21-én, csütörtökön esti bagolycsalogatóra invitálja a természetet szeretőket a nyíregyházi Sóstói-erdőbe.

bagolykereses2 A program célja az erdőben fészkelő bagolypárok számát feltérképezni egy esti kirándulás keretében. A madarak keresése sétálással egybekötött "hangozással" történik. Ennek lényege, hogy hordozható hangszóróval rövid ideig lejátsszuk a macskabagoly jellegzetes hangját, amelyre aktívan válaszolnak az erdőben fészkelő párok. Ugyanis ők ilyenkor már tojásaikon ülnek és a többi bagolytól hangjelzéssel védelmezik a területüket. Így jól feltérképezhető, hogy az erdő mely részein költenek a madarak. A védett macskabagoly mellett hallhatunk még erdei fülesbaglyot, vagy az erdő szélén akár a fokozottan védett kuvikot is – nyilatkozta Gilányi Gábor, az Egyesület önkéntese.

A baglyok azok közé az élőlények közé tartoznak, amelyekkel ritkán találkozunk élőben, holott nagyon fontos szerepet játszanak – elsősorban a mezőgazdasági kártevő rágcsálók fogyasztásával – abban, hogy megfelelő mennyiségű egészséges élelmiszert termelhessünk. Sajnos az idős, természetes erdők, – amelyek a baglyok természetes élőhelyei – ma már nagyon ritkák, ezért is fontos feladat a fészkelő állomány felmérése a Sóstói-erdőben.

bagolykereses1 Nyíregyháza parkerdejében is jelentős területen folyik az idős tölgyesek felújítása, és hosszú időbe telik, míg a fiatalosokból a nagyobb testű odúlakók számára is alkalmas állomány alakul ki. Az Egyesület ezért az elmúlt évben az 5 mesterséges fészekodút is kihelyezett baglyok számára a fiatalabb erdőrészletekben. Az esti bagolycsalogató során kiderülhet, hogy ezeket az odúkat elfoglalták-e már a madarak.

A program 2013 március 21-én, csütörtökön 17:40-től indul a Tölgyes Csárda elől. A kirándulás várható időtartama 2-2,5 óra. A felmérés a szürkületi órákban kezdődik és az estébe is jelentősen belenyúlik, ezért az érdeklődők készüljenek meleg ruhával, zseblámpával, meleg innivalóval.

További információ: Szigetvári Csaba projektvezető; tel: +36 42/423-818; mobil: +36 20/512-3311; email: sostoierdo@e-misszio.hu; honlap: www.sostoierdo.hu

A program a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg.