Három tipp a fájdalommentes(ebb) iskolakezdéshez
2014/08/24 08:00
1189 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Akárhonnan is nézzük: augusztus utolsó napjaiban járunk. Ha szerencsénk van, a vénasszonyok nyara még megajándékoz minket néhány kellemesebb nappal. De a tény attól még tény marad: szeptember 1-jén, hétfőn vissza kell ülni az iskolapadba… Fusd át az alábbi gondolatokat, hogy könnyebben vehesd ezt az akadályt!

iskolakezdes

1. Mi az, ami miatt jó lesz visszamenni?

Jó, tudom, ez első olvasásra elég abszurdnak tűnik. Divat nem csípni az iskolát, és ez így is van rendjén. Legalább annál jobban fogod szeretni, ha majd nem jársz oda. J Gondold végig, mi az, ami hiányzott a suliból. Haverok, barátok, szüneti dumálások? Osztályterem, sima tanterem, udvar? Büfé, menza? Valami olyan program, ami csak ott végezhető, vagy téged elsősorban odaköt (színjátszó kör, iskolarádió, diákönkormányzat)? Netán még kedvenc tanárod is van? J (Nyugi, mindenkinek van. Még annak is, aki az ellenkezőjét állítja.) Tuti, hogy minimum két dolog van a fönti listából, ami nyugodt szívvel rákerülhet a listádra. Ez jó kezdet, már lesz mibe kapaszkodni.

2. Mik az új terveid?

Egy tanév már eltelt, vagyis egyre jobban közeledik a vége, amikor majd vizsgát kell tenned (akár felvételit, akár érettségit). Egy ideig mindenki azzal nyugtatja magát, hogy az még úgyis beláthatatlanul messze van, de biztos ez? Emlékezz vissza az előző évedre: milyen gyorsan jött el a Karácsony? És onnantól az év vége? Na ugye… J Ez a tempó évről évre nőni fog (persze csak a te érzékelésedben). Így minél előbb fölkészülsz a végére, annál több időd és nagyobb előnyöd lesz.

Pár gondolatébresztő kérdés:

  • Melyik tárgyból vagy elégedett a teljesítményeddel? A kapott jegy elegendő-e a terveid megvalósításához?
  • Melyik tárgyból kell javítanod? Mennyit (számszerűen)?
  • Milyen speciális céljaid vannak, pl. nyelvvizsga, tanulmányi verseny, felvételi, stb.?
  • Az egyes tantárgyak milyen részterületein kell erősödnöd, pl. levélírás, műelemzés, ábrázoló geometria, hőtan, stb.?
  • Mennyivel több időt szánsz a tanulásra, mint eddig (számszerűen)?

Sokat segít, ha a válaszaidat papírra is veted. Így egyrészt jobban rögzül az agyadban is, másrészt amit leírunk, azt komolyabban is vesszük. Kéretik tehát alaposan megfontolni, mire adod a fejedet. J

3. Hogyan tudod optimalizálni az idődet?

Nézd meg, hogy egy átlagos napon mennyi időd megy el olyan dolgokra, amelyek nem föltétlen fontosak. Az üres netezés, profilböngészés elképesztő időrabló tud lenni (egyszer mérd le pontosan, hogy mennyire!). (Amennyiben kimaxolnád a telefonodat nyelvtanulás ügyében, csekkold az appokról szóló cikkünket.

Ha megnézed, egy nap mennyi üresjáratot iktatsz be észrevétlenül, meglátod azt is, hogy mennyi olyan idő áll a rendelkezésedre, amit hasznosan tudsz tölteni. Nem elsősorban arra gondolok, hogy állj neki stréberkedni, és le se szakadj le a tankönyveidről! A tanulás lehet szórakoztató és észrevétlen is. Ha keresel tanulóspanokat magad mellé, nem csak az unalmas magolásnak lőttek, hanem sokkal jobban fogsz emlékezni arra, amit együtt néztek át. Az agyunk már csak így működik, kell az ismétlés, a magyarázat. Egyedül nem megy. :)

Ha ezt a három tippet alkalmazod, garantáltan könnyebben fogsz haladni az új tanévben. Neked mi vált még be? Mivel bővítenéd ezt a listát? Írd meg kommentben!