Hasznos tanácsok tűzijáték-használóknak
2013/12/27 08:00
700 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A szilveszter az egyetlen olyan időszak, amikor engedéllyel használhatók különböző pirotechnikai eszközök. Megfelelő használattal a balesetek lehetősége minimalizálható, ennek ellenére hosszú évek óta minden évben történik pirotechnikai eszköz okozta baleset.

fireworks-article

A szikrázó, villogó, durranó eszközök azonban nem csak a szilveszter kísérői, ma már a legtöbb születésnapi partin is megtalálhatók. Angliában évente közel 1000 ember sérül meg az ünnepi partikon ilyen eszközöknek "köszönhetően". A legtöbb sérülés a kézen és az arcon történik, nem ritka a bőrátültetést vagy tartósabb kórházi kezelést igénylő sérülések száma sem.

Előkészületek

Nagyon fontos, hogy pirotechnikai eszközt csak szakboltban vásároljunk, a házilag barkácsolt eszközök okozzák a legtöbb problémát. Az eszköz használatához kérjünk tanácsot az értékesítőtől. A vásárlást követően figyeljünk arra, hogy illetéktelen, pl. kisgyerek kezébe ne kerülhessen, mindig zárt helyen tároljuk ezeket az eszközöket. További fontos tanács, hogy ne érje nedvesség az eszközt, a benne található porkeverék ne szóródjon ki, továbbá ne tegyük ki közvetlen hő hatásának sem!

A használat előtt legfontosabb átgondolni, hogy hol fogjuk üzembe helyezni. Kellő távolság legyen, a környezetében ne legyen gyúlékony anyag, kíméljük az ott lakókat és a háziállatokat is! Az üzembe helyező legyen tájékozott a használati utasítás tekintetében, és semmiképp se legyen alkoholos befolyásoltság alatt.

Üzembe helyezés

Az eszközöket karnyújtásnyi távolságra gyújtsuk be, minél távolabb az arcunktól, lehetőleg derék magasságban. Célszerű a tűzálló védőkesztyű használata.

Óvintézkedések

Íme egy rövidített összefoglaló a használattal kapcsolatban:

 1. Pirotechnikai eszközt csak szakboltban vásároljon!
 2. Használat előtt ne fogyasszon alkoholt!
 3. A megvásárolt eszközöket zárt helyen tárolja!
 4. A megvásárolt eszközöket ne dobálja, ne hagyja őrizetlenül!
 5. Az eszközöket ne tegye ki közvetlen hőhatásnak!
 6. Mindig tartsa be a használati utasításokat!
 7. Az eszközöket kartávolságnyira gyújtsa be! Az arcától a lehető legtávolabb.
 8. Lehetőség szerint használjon tűzálló kesztyűt!
 9. Gyerekektől gondosan zárja el az eszközöket! Ne engedje, hogy ők gyújtsák meg!
 10. A házi kedvenceket tartsa bezárva!
 11. Ne használjon ünnepi tűzijátékot este 11 után!
 12. Ne használjon a begyújtáshoz éghető anyagokat (benzin, alkohol stb.)!

Baleset esetén

A leggyakoribb sérülések közé az égések tartoznak. Ez esetben a legfontosabb a mielőbbi hideg vizes hűtés. Ha lehetséges távolítsa el a testékszereket (pl. gyűrű) és a ruhákat, majd az érintett testrészt tegye hideg víz alá. A hűtést akár 10-15 percig is végezheti. Ezt követően fertőtlenítse a sérülést, majd helyezzen rá steril kötést.
Figyelem! Vérző sérülés esetén a hidegvizes hűtést körültekintően kell végezni, mert a víz gátolja a véralvadást, így fokozza a vérzést!

Kisebb, vérző sérülés esetén kevés vízzel öblítse le a sérülés környékét a szennyeződésektől, majd fertőtlenítse azt. Helyezzen rá steril kötést!

Erősebb vérzéskor nyomjon lehetőleg steril anyagot a sebbe és emelje szív fölé az érintett testrészt. Majd hívjon mentőt (104)!

Amputáció esetén az erős vérzésnél leírtak alapján járjon el! Fordítson figyelmet az amputátom ellátására is! Fertőtlenítse, majd helyezze nylon zacskóba, zárja légmentesen, végül a lezárt zacskót helyezze jeges vízzel töltött zacskóba.

Marsi Zoltán írása