Hazánk legveszélyesebb mérges gombái
2013/06/21 14:47
13772 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismerkedj meg hazánk legveszélyesebb mérges gombáival!

A gombák az élővilág önálló országát képviselik, testük felépítéséhez szerves anyagokat használnak fel, azaz az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, míg helytülő életmódjuk és sejtjeik felépítése inkább a növényekhez hasonló. A gombák fontos táplálékforrások, számos betegség megelőzésében segítenek, de gyógyhatású fajaik is léteznek. Felismerésük szakértelmet kíván, mindig csak bevizsgált gombát fogyassz! Íme hazánk legveszélyesebb mérges gombái.

Amanita_phalloides_1 Gyilkos galóca (Amanita phalloides)

A bazídiumos gombák törzsén belül a kalaposgombák rendjébe, azon belül a galócafélék családjába tartozó faj a legrettegettebb mérgező gomba, súlyos nem ritkán halálos kimenetelű mérgezést okoz. Kb. 6-18 cm magas, kalapja sárgászöldtől az olajzöldig változik, átmérője akár 15 cm is lehet. Sok ehető gombafajjal könnyen összetéveszthető. Jellegzetessége, hogy a kalap széle általában világosabb, kalapján eltérő színű árnyalatok figyelhetők meg. Többféle méreganyagot is tartalmaz, ezek egyike az amatoxinok csoportja, mely súlyos máj-, illetve vesekárosodást okoz. A szintén megtalálható fallotoxinok a sejtmembránt károsítják, bár a vizsgálatok azt mutatják ez ember esetében lassú folyamat. Mérgezést követően a tünetek 6-24 óra elteltével jelentkeznek, súlyos hasmenés és hányás formájában. A tünetek rohamosan súlyosbodnak, hasi fájdalmak, keringési problémák, tudatzavar és számos egyéb kórkép jelentkezhet.

Cortinarius-orellanus Mérges pókhálósgomba (Cortinarus orellanus)

A kalaposgombák rendjén belül önálló családot alkotó pókhálósgombák nehezen határozhatók, mérgező fajaikkal kapcsolatos ismereteink jelenleg még hiányosak. Magassága 4-10 cm, kalapja barna, sárgás-, vöröses- vagy narancsbarna, átmérője 3-7 cm. Főként hegyvidéki fenyvesekben találkozhatunk vele, nyáron és ősszel tömegesen terem. A mérgezés lappangási ideje kifejezetten hosszú, 2-17 nap. A tünetek közt elsősorban a hányás, hasmenés, hasi panaszok említendő, súlyosabb esetben vesekárosodást okozhat, amely veseleálláshoz, így halálhoz vezethet.

Gyromitra esculenta4 Redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta)

Az előző két fajtól eltérően egy másik gombatörzsbe, a tömlősgombák törzsébe tartozó faj magassága 4-8 cm, tönkje kalap helyett süveget visel, mely agyvelőszerűen tekervényes, kanyargósan ráncos, színe barnás. Főleg hegyvidéki területeken illetve fenyvesekben találkozhatunk vele, tipikusan kora tavasszal, ritkán ősszel is. Mérgezési tünetek a fogyasztást követő 6-12 óra múlva jelentkeznek, kissé hasonlóak a gyilkos galóca okozta mérgezés tüneteihez., súlyosabb esetben halálos keringési zavar következhet be.

Fly_Agaric_mushroom_04 Légyölő galóca (Amanita muscaria)

Rendszertani besorolása a gyilkos galócával megegyező, azonban felismerése annál lényegesen egyszerűbb. Kalapja piros vagy narancsszínű, rajta fehér, pehelyszerű foltok. Elsősorban hegyvidéki területeken fordul elő, Erdély magashegységeiben például olykor tömegesen terem. Hazánkban főként Vas és Zala megyében gyakori. Méreganyaga szintén többféle: iboténsav, muszcimol, muszkaridin, muszkarin és muszkazon. Valamennyi hatóanyag az idegrendszert károsítja, fogyasztást követően akár már fél órával jelentkezhetnek az első tünetek. Leggyakrabban részegségre emlékeztető állapot, szédülés, émelygés, hasi panaszok, hallucinációk, álmosság és mélyalvás. Szerencsére a felnőttek általában túlélik a mérgezést, gyerekekre és idősekre azonban komoly veszélyt jelenthet!

További érdekes oldalak

Online gombahatározó