Házi gyógyszerfogyasztás
2007/12/02 08:00
1084 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hazánkban a gyógyszerfogyasztás nemkívánatosan magas méreteket öltött. Köszönhető ez annak, hogy a recept nélkül kapható gyógyszerekből nagyobb készlet gyűlt össze sok otthonban. A korábbi betegség kapcsán felírt gyógyszereket összegyűjtve a gyógyszerek széles tárháza található sok helyen. Nagyon sokféle hatású szer forog házipatikákban: antibiotikumok, nyugtatók, görcsoldók, fájdalomcsillapítók, altatók a leggyakoribbak. Milyen veszélyei lehetnek a gyógyszergyűjtési láznak?

hazigyogy

Nagyon sok lakásban nincs vagy nem is törekednek arra, hogy legyen olyan jól zárható hely, ahová az éppen aktuális betegség gyógyszereit zárják. Sok lakásban, ahol a gyermeket szeretettel óvják, van ugyan ilyen szekrény, de a szülők elfoglaltságakor a gyermekre vigyázó nagymamánál a szívgyógyszerek, reuma ellenes gyógyszerek gyakran az asztalon, kézközelben vannak nem csak a betegnek, de a kíváncsi kisgyermeknek is. A gyermekek pedig nagyon szeretik a színes kapszulákat, drazsékat, melyek esetleg még cukormázzal borítva édesek is. A kezdeti nyalogatás után gyakran csúszik le a gyermek torkán a számára nemritkán óriási dózisú veszélyes gyógyszer.

A gyermekek betegségeiben sokszor a szülő nem tud hirtelen mihez nyúlni: nem viszi valami miatt a gyermeket orvoshoz, hanem "a múltkor is ehhez hasonlót írtak fel neki" felkiáltással kivesz egy gyógyszert a dobozból és beadja a gyermeknek. Legtöbbször az antibiotikumokkal vannak így. Nemcsak a gyerekek betegségeiben használnak a szülők a házipatikából szereket, de saját bajuk orvoslását is innen kezdik meg. Az elkezdett gyógyszeres kezelés leállítása, újra indítása, az esetleges gyógyszerváltás nem használ a valóban beteg szervezetnek. A kevésbé beteg állapotokat gyógyszerrel "megoldók" sikerélménye azon alapul, hogy annak ellenére meggyógyultak, hogy gyógyszert vettek be. Ez a szerencsésebb eset. Gyakran azonban a teljesen véletlenszerűen bevett gyógyszerek, és az orvos által előírtak olyan mellékhatásokat váltanak ki, melyek után az illető az állapota rosszabbodását az orvosi készítménynek tudja be, és híre megy, hogy az orvos által felírt szer rossz. Sokszor a betegek el sem merik mondani, hogy milyen előzetes gyógyszereket vettek be otthon, éppen, ami volt, és szerintük biztosan erre írta fel az orvos a múltkor. Speciális gyógyszerek szedésekor lépnek fel komolyabb problémák: pl. amikor a tizenéves kislány az anya fogamzásgátló gyógyszerét veszi be randevú előtt, vagy azt használja folyamatosan. Nagyon szomorú tény, hogy az otthoni gyógyszerkészlet felhasználásával követnek el öngyilkossági kísérletet olyanok, akik problémáikat egy alapos sírással megoldhatták volna, ha nincs otthon gyógyszerdömping. Vannak persze olyan családok, ahol időszakonként visszatérő betegségek miatt kell otthon gyógyszert tartalékolni. Figyelemmel kell azonban lenni arra, hogy a gyógyszereknek is van lejárati ideje: azon túl nem hatásosak, vagy éppen más hatást váltanak ki. Mindig ajánlatos tudni, hogy mikor szedhetjük be azokat a gyógyszereket, és meddig használhatók. Ezeket a hibákat elkerülhetjük, ha figyelembe vesszük az alábbiakat.

Soha ne fogadjunk el gyógyszert, gyógyszerre vonatkozó tanácsot ismerőstől, ha az nem szakember. Lehetnek emberek, akikre másként hatnak bizonyos gyógyszerek, lehetnek olyanok, akik allergiásak egyes szerekre. Gyógyszert semmi esetre se szedjünk be azért, hogy csak a tünetek múljanak el. Ez megnehezítheti a valóban veszélyes betegségek okának felderítését, megfelelő kezelését. Gyermekeknek ne adjunk a felnőttnek felírt készítményekből. Tudomásul kell venni, hogy a gyermek nem miniatűr felnőtt: más, érzékenyebb élettani-biokémiai folyamatok zajlanak bennük, sokkal erősebben jelentkeznek a gyógyszerek hatásai is. Az adagolást nem lehet egyszerűen átszámolni. Sok gyógyszert nem is lehet - akármilyen kis dózisban sem - gyermeknek adni.

Az orvosi utasítás fontossága

Orvos által felírt gyógyszerek esetén pontosan követni kell az előírást: ha az orvos másként rendeli, mint a dobozon gyárilag feltüntetett adagok, az orvos adagolási módját kell figyelembe venni. Az orvos rendszerint tájékoztatja betegét a várható mellékhatásokról, a gyógyszer fogyasztását kísérő jelenségekről. Ha ettől eltérő, szokatlan vagy túl intenzív, erős (mellék)hatásokat tapasztal, mindenképpen jelentkezzen soron kívül orvosánál. Be kell tartani az orvos által adott utasításokat a gyógyszerszedés idejére vonatkozóan is. Néha több gyógyszer van a tasakban, mint amennyire az orvos a szer szedését előírja. A feleslegben maradt gyógyszert jól zárjuk el, a gyógyszertárolás ajánlásának megfelelően. Csak akkor használjuk fel, ha az orvos legközelebb is ugyanazt a gyógyszert rendeli. Ilyenkor jelezzük, hogy a múltkori adagból maradt, de legjobb, ha behozzuk a szert, nehogy hasonló hangzású, másik gyógyszerrel cseréljük össze. Semmiképpen ne szedjük addig a gyógyszert, amíg a dobozból futja: sok gyógyszerhez veszélyes hozzászokás alakul ki, melyről a leszoktatás még nehezebb folyamat, és legtöbbször kórházi kezelést igényel. Ezek nem csak altatók, nyugtatók: például az étvágycsökkentőkhöz, a hashajtókhoz is hozzá lehet szokni, elhagyni őket viszont sokkal nehezebb. Vegyük figyelembe az orvos által javasolt, vagy a gyógyszerdobozban talált előírásokat az autóvezetéssel, egyes veszélyes munkakörökkel kapcsolatban. Bizonyos készítmények (nem csak a nyugtatók, altatók) tompítják a reflexeket, álmosíthatnak, lassítják a mozdulatokat, a gondolatokat. Nagyon lényeges, hogy akkor vegyük be a gyógyszert, amikor az orvos előírja: étkezés előtt, alatt, vagy után. Nem mindegy a gyógyszer hatásának kezdete szempontjából. Veszélyes bármilyen gyógyszer szedése mellett alkoholtartalmú italt, ételt fogyasztani. Nemcsak a felszívódása változhat meg a szereknek, de a hatása is.

A házipatika azonban nemcsak káros, de néha hasznos is lehet, ha a megfelelő készítmények megtalálhatók benne. Alapvető felszerelése az alábbiak szerint történhet. Javasolt gyógyszerek: Algopyrin (fájdalomcsillapító), Kalmopyrin (hőcsökkentő, fájdalomcsillapító), Amidazophenum (lázcsillapító), Orvosi széntabletta (gyomorrontás ellen), Aspirin (hőcsökkentő, fájdalomcsillapító). Ajánlott kiegészítők: Meristin (női görcsoldó), No-Spa vagy Papaverin (görcsoldó), Demalgon (fájdalomcsillapító fogfájásra).

A gyógyszereken kívül tartalmazzon a házipatika pontos lázmérőt, mull-lapokat, mull-pólyát, kötszervágó ollót (amit másra ne használjanak, ne vigyenek el a dobozból, szekrényből), ragtapaszt, Hansaplastot, sebbenzint, Betadint (jód tartalmú fertőtlenítőszert), szálkacsipeszt. Jó, ha van a házipatikában Naksol (égés ellen, de rövidebb ideig tartható el: nézzék meg a lejárat idejét vásárláskor), Irix (égés ellen, hosszabb ideig tárolható), steril gyapotvatta, cinkes rázókeverék (csípés ellen), esetleg étkezési szódabikarbóna (gyomorégés ellen). Fertőtlenítő lemosásra alkalmas a Neomagnol tabletta (figyelem csak külsőleg alkalmazható): 1-2 tablettát fel kell oldani 1 liter vízben, majd a szennyezett testfelületet ezzel kell lemosni. Ruha fertőtlenítésre 10-20 tabletta feloldása szükséges 1 liter vízre számolva. Ivóvíz fertőtlenítésére is alkalmas, de ehhez gondosan be kell tartani a csomagoláson előírtakat.

A gyógyszerek tárolásakor mindenképpen keressünk hűvös, száraz helyet (minden gyógyszeres dobozon ez ajánlott), amit jól lehet zárni, és a gyermekek nem érhetik el. Hasznos, ha ráírják a dobozra a vásárlás időpontját, a későbbi felhasználás miatt. Ügyeljünk a lejáratra, ne habozzunk megsemmisíteni a gyógyszert a lejárat után: kérjük ki ebben is az orvos tanácsát, nehogy nagyobb kárt okozzunk (akár a természetben, akár más, a gyógyszert megtaláló emberben). Ne tároljunk felbontva szemcseppeket, szemkenőcsöket! Gyorsan befertőződhetnek ezek a készítmények, és így nagyobb veszélyt jelentenek felhasználóikra. Ajánlatos a szemcseppeket hűtőszekrényben tárolni, így lassabban bomlanak el, de egy hónapnál tovább ne tároljuk még így se. A gyógyszereket csak közvetlen felhasználás előtt bontsuk ki eredeti csomagolásukból.