Hérics (Adonis vernalis)
2003/01/23 08:00
1265 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A boglárkafélék családjába tartozó védett, sárga virágú növényfajt sárgahunyor, nagykökörcsin, táragygyökér, kakasvirágfű néven is emlegetik.

herics Napos, füves lejtők, homok- és löszgyepek jellegzetes lakója, de gyakran találkozhatunk vele hegy- és dombvidékeken is. Európa több országában - így nálunk is - védett, eszmei értéke 2000 Ft. Nálunk csak a Békés megyei Csorvás környékén fordul elő, nagyobb gyakorisággal Erdélyben és Dél-Oroszországban található. A hérics évelő, ágas, hengeres szárú - többé-kevésbé puhaszőrű - növény, ami rövid, vaskos, sötétbarna gyöktörzséből 10-15 cm hosszúságú fekete gyökereket és a virágzás idejére 10-25 cm magas szárakat növeszt. A virágzást követően ezek a szárak tovább nőnek, és gyakran az 50 cm-es magasságot is elérhetik. Tövén vörösesbarna pikkelylevelek vannak, amik többszörösen szeleteltek, sallangosak. A szárat levélcsomó vagy virág tetőzi, ami áprilisban nyílik. Virága sötétsárga, 2-8 cm átmérőjű. A porzók és a termők nagyszámúak. A héricsnek 5 csészelevele van, ezek rásimuló szőrösek, zöld színűek. Sziromlevélből 10-20 is akad, mik keskenyen elliptikusak, szélük ép vagy enyhén fogas. Fonákjuk a csúcsi tájon gyakran barnáspiros foltos sok porzólevéllel. Termései buzogányszerű aszmagcsoportot alkotnak, amik legfeljebb 5 mm hosszúak, és kevés fehér szőrzettel rendelkeznek. A növény erős méregtartalommal rendelkezik, ami miatt a legelésző állatok elkerülik, de kellemes külleme miatt, gyakran dísznövényként kertekbe is ültetik. Nevét messzire virító szépsége miatt kapta a görög-latin regékből jól ismert Adonisról, a férfiszépség istenéről.

Felhasznált része

A virágos hajtása.

Hatásai

Jó vizelethajtó és nyugtató hatású.

Alkalmazások

Az ország déli részén, amikor még nehezebben jártak az állatorvosok házakhoz, tanyákra, sokszor a gazdáknak kellett segíteniük beteg állataikon. A fertőző betegségekben szenvedő jószágok ingerterápiás kezelésére volt jó a hérics, melynek gyökerét beleszúrták az állat fülébe vagy szügyébe, amitől helyi gyulladás jött létre, s ez erősítette az állatok védekezőrendszerét a betegségek leküzdésében. Emberek esetében a héricsből előállított készítményeket enyhe- és középsúlyos szívelégtelenség, valamint időskori szívpanaszok kezelésére használják.

Ajánlott napi adagja

0,6-3 gramm, illetve az azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetések

Erős hatóanyagai miatt nem célszerű háziszerként (pl. gyógyteának elkészítve) fogyasztani, mert a nem megfelelő arányú alkalmazás során könnyedén léphetnek fel a mérgezés tünetei.

Vissza