Hízókúra soványaknak
2002/11/05 08:00
6266 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A manapság megfelelő szépségideál eléréséhez leginkább mindenki fogyni akar. De mi történik, ha valaki épp túl soványnak érzi magát, s hízni szeretne? Egyszerű: jön a hízókúra...

A teltebb nők egy része irigykedve nézi a vékonyakat, pedig a soványságnak - éppúgy, mint a túlsúlynak - káros következményei lehetnek: az izmok elgyengülnek, a test zsírtartalékai lecsökkennek, majd eltűnnek. Tehát a túlzott soványság sem egészséges, gondoljunk itt akár az anorexia, akár a bulímia nevű betegségekre például.

A soványság gyakran az egyén alkatától függ, neki csak a zsírtartaléka kevés, nem kötelező híznia. Sőt, akkor sem hízik, ha sokat eszik. Meglepő, de annak, aki túlzottan sovány, éppoly nehézséget jelenthet pár kiló felszedése, mint a fogyókúrázók számára annak leadása. A bajnak több oka lehet: elképzelhető, hogy nem megfelelően táplálkozik, de ugyanúgy lehet szervi vagy mentális probléma is a háttérben.

Az elsőn, vagyis az energiabevitel hiányán lehet a legkönnyebben segíteni. Szakemberek szerint naponta négy-öt kiadós étkezésre van szükség a hízókúrához. Minden nap kell enni nyers gyümölcsöt vagy zöldséget, húst, tojást, kenyeret vagy kekszet, kis mennyiségű zsiradékot, inni pedig tejterméket és ásványvizet ajánlatos. A hízáshoz tanácsos az izmokat is erősíteni. Miután a remélt 2-3 kg-ot felszedte, fontos, hogy ne engedje el magát, mert gyorsan veszíthet a testsúlyából.

A szervi vagy mentális hátterű "soványság" okozta problémára már nem ennyire egyszerű megoldást találni. Így ebben nem is tudunk tanácsot adni, sajnos, illetve csak annyit, hogy mindenképpen ajánlott szakorvoshoz fordulni, aki majd kitalálja, hogy mi a helyes út...