Hófödte hegycsúcsok és esőerdő az egyenlítő mentén
2002/11/05 00:00
1626 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az Andok több ezer méteres hófödte hegycsúcsai és a földi élet paradicsomának számító esőerdők váltják egymást az Ecuadorban található Sangay Nemzeti Park területén. A dél-amerikai ország különleges természeti kincseket rejtő övezetében él a paranamo őz, a pápaszemes medve, vagy az igen ritka kondor- és királykeselyű.

Ecuador a Csendes-óceán partján fekszik, északról Kolumbiával, délről pedig Peruval határos. Területén található a Chimborazo 6310 méter magas, hófödte csúcsa, amelyet sokáig az Andok és a világ legmagasabb pontjának tartottak. Innen ered az a szófordulat, hogyha valami felülmúlhatatlannak tűnik, akkor azt úgy emlegetik, mint a dolog csimborasszóját, azaz világcsúcsát. Idővel kiderült hogy az Andok legmagasabb hegycsúcsa a Chilében található 6959 méter magas Aconcagua, a világé pedig a 8848 méteres Csomulungma.

Ebben a viharos múltú és jelenű dél-amerikai országban találhatjuk a Sangay Nemzeti Parkot, amelyben éppúgy találhatóak hófedte hegycsúcsok, mint a sík vidékekre ezen a tájon jellemző esőerdők. Az Egyenlítő kettészeli az országot, innen származik az ország elnevezése is: latin kifejezéssel ekvátornak hívják a nulla hosszúsági kört.

A Sangay Nemzeti Park mind a kulturális, mind a természeti értékeket tekintve rászolgált a világ öröksége cím elnyerésére. Területén régészeti lelőhelyek, környezetvédelmi oktatóközpont, hófödte hegycsúcsok és esőerdők találhatók.

A park, amely az Andok keleti oldalán található, három legmagasabb hegycsúcsa közül a legkisebb, a névadó Sangay, amely még így is 5600 méter tengerszint feletti magassággal büszkélkedhet. Valamivel magasabb hegyek az Altar és a Tungurahua. A park legfőbb vonzerejének számító csúcsok profi hegymászók kedvelt úti célja.

A hófödte ormok mellett a mélyen fekvő részeken található esőerdők a Sangay Nemzeti Park további kincsei közé tartoznak. Az ott élő flóra és fauna gazdagságát nézve valóban rendkívül értékes területnek mondható.

A változatos állati élővilág olyan ritka fajokat tartalmaz, mint a paranamo őz, a pápaszemes medve vagy a tapír. A több ezer itt élő madárfaj között találkozhatunk a kondor- és királykeselyűvel vagy a karakarával. A növényzet is az esőerdők gazdagságához méltó változatosságban lelhető itt fel. Fűfélék sokasága mellett olyan értékes és egzotikus növényeket találunk itt, mint a cédrus, a mahagóni, a vasfa és a guayaca.

A park területén található az Upano-folyó partján fekvő terület, ahol az őslakos Quichua és Achuar indián törzsek látványos ünnepségeket tartanak. A park egyébként több útvonalon közelíthető meg. A legegyszerűbben a Rio Bamba-ból induló Alao-ig tartó országúton tehető ez meg, de aki kalandosabb útvonalra vágyik, az indulhat Banos-ból, csupán a Tungurahua vulkánt kell megmásznia.