Hogyan áll a világ?
Nádori Gergely
2006/07/27 14:04
1549 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mi történik jelenleg a Földön, ebben a bonyolult biogeokémiai rendszerben? Egyszerre hallunk arról, hogy a változás visszafordíthatatlan és végzetes, valamint arról, hogy csak a média fújja fel a dolgokat. Cikkünkben két angol nyelvű forrást ajánlunk tanároknak és diákoknak egyaránt, melyek segíthetnek tudományos alapon eldönteni a kérdést.

Metán és szén-dioxid szint az elmúlt félmillió évben a vosztoki jég elemzése alapján

Nem könnyű olyan átfogó, tömör és tudományosan megalapozott forrást találni, ami segít eligazodni abban a dzsungelben, amit többnyire a szenzációra éhes sajtó generál. Mekkora a gond a Föld ökoszisztémájával? Van-e gond egyáltalán? Ózonlyuk, globális klímaváltozás, biodiverzitás csökkenése, elsivatagosodás, túlnépesedés, savas esők - hogyan függenek össze mindezek? A svéd székhelyű IGBP (International Biosphere-Geosphere Programme) elsődleges célja az, hogy a különálló, részletekre koncentráló kutatásokat összegezve megpróbáljon általános képet kilakítani a Föld állapotáról. Meglátásaikat egy harminc oldalas angol nyelvű kiadványban tették közzé, mely letölthető innen. A dokumentum képei, grafikonjai pedig a saját prezentációkhoz történő felhasználás végett egy PowerPoint állomáyban találhatóak meg itt.

Az IGBP megállapításait a következő pontokban foglalta össze:

  • A Föld olyan rendszer, melynek szabályozásában az életnek is szerepe van.
  • A globális változás több, mint az éghajlatváltozás. A jelen pillanatban és gyorsuló ütemben történik.
  • Az ember sokféle, egymással kapcsolatban álló hatást eredményez, melyek komplex módon hatnak a Föld rendszerére.
  • A Föld rendszerére a kritikus pontokon bekövetkező hirtelen változások jellemzőek. Az emberi tevékenység kiválthat ilyen katasztrofikus eseményeket a Föld rendszerében.
  • A Föld jelenlegi állapotának nincsen korábbi analóg állapota a Föld történetében.

Akinek az IGBP elemzése túlságosan sötétnek tűnne, az olvasgathatja az ökológusok fenegyerekének, Bjorn Lomborgnak az írásait is. A Szkeptikus környezetvédő című könyvében amellett érvel, hogy Föld környezeti állapota nem romlik, hanem javul. Érdemes elolvasni könyvének első fejezetét. Lomborgot számtalan kritika érte, de egy kis olvasást megér, hogy mindenki kialakítsa a saját véleményét.