Hogyan kerülhető el a szalmonella?
2002/11/04 08:00
16553 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szalmonellafertőzésre gyanakodhatunk, ha a hasmenéses tüneteket láz is kíséri. A leginkább veszélyeztetettek az ötévesnél fiatalabbak és a hatvanévesnél idősebbek. A fiatal korosztály -leginkább az egy évesnél fiatalabb csecsemők - veszélyeztetettségének oka, hogy a pici gyerekek gyomra lúgos kémhatású, amely közeg ideális létfeltételeket biztosít a szalmonella-baktériumoknak.

A fiatal korosztály -leginkább az egy évesnél fiatalabb csecsemők - veszélyeztetettségének oka, hogy a pici gyerekek gyomra lúgos kémhatású, amely közeg ideális létfeltételeket biztosít a szalmonella-baktériumoknak. Az idősebbeket egyéb alapbetegségeik - immunrendszerük gyengesége - teszi hajlamossá a bakteriális fertőzésekre.

Mivel a hasmenéssel járó fertőzések következtében a szervezet folyadékot veszít, a betegség jelentkezésekor a legfontosabb teendő a folyadékpótlás. A kórokozókat csak az étel-, ital- és a székletminta laboratóriumi vizsgálatával lehet kimutatni. Az orvos a laboratóriumi eredmények ismeretében dönt a terápia módjáról, arról, hogy milyen gyógyszert kell alkalmazni.
A szalmonellafertőzést az emberek általában valamilyen állati eredetű élelmiszer - tojás, csirkehús - fogyasztása után észlelik. Nem csak a beteg ember, hanem az általa használt tárgyak, eszközök is fertőznek. Ezért ajánlott mindezeket fertőtleníteni. A szalmonella-baktériumok szaporodásának kedvez a langyos és meleg levegő, közeg, míg hűtéssel, illetve igen magas hőmérsékleten történő sütéssel-főzéssel a kórokozók elpusztíthatók. Az Európa-szerte terjedő fertőzés megelőzésére a WHO 10 pontban foglalta össze ajánlásait.

  1. Az első és legfontosabb szabály, hogy élelmiszert csak megbízható helyről szerezzünk be.
  2. Alapszabály, hogy az ételeket alaposan süssük, főzzük meg, és mielőbb fogyasszuk el. A langyos ételek kiváló táptalajul szolgálnak a baktériumok elszaporodásához.
  3. Ezért is fontos, hogy a romlandó ételeket - például a süteményeket, majonézes készítményeket - hűtogépben tároljuk, az újra fogyasztani kívánt főtt ételeket pedig tálalás előtt újra forraljuk fel.
  4. Csecsemőknek minden ételt frissen készítsünk.
  5. A fémdobozos konzerveket felnyitás után ne tároljuk a dobozukban.
  6. A nyersanyagot - például a csirkehúst - és a készételt ne tároljuk egymás mellett.
  7. Külön vágódeszkát és kést használjunk a különféle nyersanyagok konyhai feldolgozásakor, s mindent alaposan, folyóvízzel mossunk el.
  8. A konyhai előkészítő-munkák közben gyakran mossunk kezet. Ügyeljünk a konyha tisztántartására, az ételek megfelelő tárolására, mert az összes ételfertőzés és ételmérgezés 60 százaléka a háztartásokban fordul elő.
  9. Mivel a tojás az egyik leggyakrabban előforduló fertőzésforrás, a tojást minden esetben mossuk le közvetlen felhasználás előtt bő folyóvízzel. A tojás belsejében lévő szalmonella-baktériumok ellen csak a magas hőmérsékleten történő sütés, főzés védhet meg. A tyúktojást a forrástól számítva 7-9 percig, a kacsa- és libatojást 20 percig kell főzni.
  10. Feltörés után a tojást azonnal el kell fogyasztani, fel kell dolgozni. A nyári meleg közeledtével már ne készítsünk friss tojásból majonézt, hidegtál-készítményeket. Még a boltban vásárolt kész - tubusos vagy üveges - majonéz feldúsításánál használjunk citromot, esetleg ecetet, joghurtot, tejfölt, mivel a savas vegyhatás gátolja a baktériumok szaporodását. Egy napnál tovább még hűtőgépben se tároljunk nyáron majonézes salátákat. A süteményeken lévő tojáshabot forró sütőben süssük világosbarnára.

A szalmonella-baktérium nagyon ellenálló. A tojásban a kórokozó több hónapig, a tejben 2-3 napig, a tejcsokoládéban akár másfél évig, a csapvízben akár négy hónapig, a baromfiban - még -21 Celsius fokon tárolva is- egy évnél hosszabb ideig képes "elélni".