Hogyan mossunk fogat?
2013/06/06 15:57
892 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A szájhigiénia és a fogápolás mindennapjaink elengedhetetlen egészségmegőrzési tevékenysége, ennek ellenére alapszabályaival sokan nincsenek tisztában.

diet_concept,_snack_of_vegetables_and_fruits-wide Gyümölcsök után nem érdemes fogat mosni

Hányszor és mikor?

A fogmosás minimálisan naponta kétszer szükségességes, reggel és este. Természetesen a cél az lenne, hogy minden egyes étkezés után fordítsunk pár percet szájhigiéniánkra.

Mivel és hogyan?

A szakemberek megosztottan nyilatkoznak a hagyományos és elektromos fogkefék hatékonyságáról, így azt tanácsoljuk egyszer egyikkel, másszor másikkal tisztítsuk fogainkat. Sokkal nagyobb hangsúlyt kell azonban fektetni arra, hogy milyen erősségű fogkefét használunk! Célszerű a lágyabb vagy közepes erősségű fejeket választani, az erősek könnyen ínysérülést okozhatnak. Jelenleg leginkább a rövid, azonos hosszúságú szállal gyártott termékeket ajánlják, azokon belül is a rövidebb fejjel rendelkezőket. Ezek segítenek abban, hogy mindenhová eljussunk.

A kefét helyezzük az íny és a fognyak vonalára, a kefe feje a fogsorral kb. 45 fokos szöget zárjon be. Ezt követően körkörös mozgásokkal, az ínytől a rágófelület felé haladva 10-15 körkörös mozgást végezzünk.

Kezdjük a felső fogsorunkkal kívül, belül, majd végül a rágófelületeket tisztítsuk meg! Ezután következzen az alsó fogsor. A teljes fogmosás legalább 4-5 percig tartson.

A TV maci rosszul csinálja!

Nem szerencsés a fogkefe vízszintes mozgatása, ez részben nem végez tisztítást, másrészt a fogak közé dörzsöli a szennyeződéseket. Bizony! A TV maci hibásan csinálja! Alkalmazzuk a fent leírt technikát! Helyezzük az íny és a fog határára, húzzuk a rágófelület felé, majd emeljük el a fogsortól, attól távolabb, a fogsorhoz nem érve vigyük az íny felé, majd tegyük ismét az íny és a fog találkozására. Ez a körkörös technika.

Gyümölcsök után ne moss fogat!

Nem célszerű gyümölcsök, elsősorban magas savtartalmúak után azonnal fogat mosni, ilyenkor a fogkefével csak elősegítjük a zománcréteg fellazítását.

Hogyan használjuk az elektromos fogkefét?

Gyakran látni, hogy az elektromos fogkefét használója ide-oda húzogatja, tologatja fogsorán. Ez nem jó! A tisztító mozdulatokat itt a fej elvégzi, így csupán annyit kell tegyünk, hogy fogainkra helyezzük azt. Ráhelyezzük, 4-5 másodperc, majd jön a következő fog. Ne nyomjuk erősen, ne dörzsöljük!

Mit tehetünk még?

Válasszunk megfelelő fogkrémet, amely lehetőleg természetes alapanyagból készült, gátolja a szuvasodást, akadályozza az ínyvérzést és a fogkőképződést. Használjunk fogselymet, ezzel a fogközek is szépen tisztíthatóak. Ne feledkezzünk meg a szájvízről sem. Antibakteriális hatásuknak köszönhetően nemcsak a fogak, hanem az egész száj higiéniáját elősegítik! Ne felejtsük el, hogy a megfelelő szájhigiénia a kellemes szájszag és az ápolt fogak mellett jelentősen csökkenti a szájüregi daganatok kialakulásának esélyét!

További érdekes oldalak

Marsi Zoltán cikke