Hogyan sminkeljünk?
2002/11/05 08:00
684 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A nőiség kifejezésre juttatása végett a fiatal lányok nagy része megoldásként, már a serdülőkorban fontosnak érzi a smink használatát. Azonban sokszor kicsit túllőnek a célon, és a várt eredmény nem éppen természetes hatást kelt, mint inkább erőteljes, túlzó megjelenést biztosít és a szépség, hamvasság a szó szoros értelmében elvész az arcról.

Pedig egy igazán előnyös smink megválasztásával varázslatokra is képesek lehetnek a lányok, nők.

Kiemeleten fontos arcbőrünknek a káros UV sugarak elleni védekezés (UV szűrős alapozók használata, éjszakai krémek használata, ... stb.) A napfény gyorsítja a bőr öregedését, a ráncok, egyenetlenségek kialakulását. Különösen érzékeny területe arcunknak a szem környéke. A hőmérsékletváltozás, a nap, a szél itt hagy először nyomokat. És ez a terület az, ahol a fáradtság, öregedés nyomai leghamarabb jelentekeznek. Manapság sok kiváló kozmetikum létezik, amelyet szakember segítségével használjunk ezen problémák kialakulása ellen.

Az alapozó, a púder, a szemfesték és minden egyéb csak a tökéletesen ápolt bőrön érvényesül. Ez azt jelentei, hogy elengedhetetlen a következetes napi tisztítás, a megfelelő krémek és időről időre egy kis extra használata. Az ápolószerek kiválasztásához fontos a bőrtípus helyes meghatározása, hiszen a krémek és testápolók csak akkor fejtik ki a kívánt hatást, ha a felhasznált szerek valóban megfelelnek a bőr igényeinek.

Ha mindezekkel tisztában vagyunk, a megfelelő egyéniségünkhöz, ruházatunkhoz, szemünk, bőrünk árnyalatához illő színeket kell helyesen megválasztani.
Elsőként korrektort használjunk az apróbb hibák (pl. pattanások) eltüntetésére. Ezt követően az alapozót tegyük fel nagyon vékony rétegben. Lehetőség szerint hidratáló alapozót válasszunk, mely nem tömíti el a pórusokat, és véd a környezeti ártalmaktól. Nyáron nem ajánlott az alapozó használata, mert különösen kártékony lehet bőrünknek.

Szemünk kifestésénél ügyeljünk a hangsúlyozásra. Ne használjunk túl sötét színeket, főként ne a szemöldökünkre, mert jelentősen megváltoztahatja tekintetünket és az arcvonalak lágyságát nagyon keményíti. A szemhéjfestésnél ügyeljünk rá, hogy a szem belsejétől kifelé sötétedik a szín is. A festett szempillák (amennyiben természetes hatásúak nem összeragadtak vagy összecsomósodottak) nagyobbítják a szemeket.
A száj festésénél elsőként a kontúrt húzzuk meg, mely mindig ugyanolyan színű és árnyalatú, mint a rúzs és semmiképpen nem erősebb.

Megfelelő és diszkrét smink használatánál elkerülhetjük az arcunkat fürkésző, hibákat vizslató pillantásokat. Az összhang harmóniájának érvényesülése dicsérő pillantásokat hoz majd számunkra. Külön megemlítést érdemel, a nem megfelelő sok smink használatánál az esztétikai szempontokon túl, hogy mennyit árthatunk bőrünknek. Az öregedés jeleit pedig elég korán tapasztalhatjuk, ha nem figyelünk eléggé a mértékletességre, a korán megjelenő ráncok és az esetleges bőrbetegségek, a bőr állagának, minőségének megváltozása elleni harc sokkal nagyobb feladat a későbbiekben, mint a finom, diszkrét smink elsajátítása.