Hójárás
2002/10/15 08:00
2269 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Túlélési technikák


A hójárás (snow-shoeing), mint sportág túlélési technikaként kezdte pályafutásását, ahogy jónéhány sport.

Hatezer évvel ezelőtt a hóborította tájakon az embereknek valamilyen eszközt kellett eszkábálniuk, hogy eljussanak a szűz havon élelemért, rokonokhoz, vagy esetleg udvarolni. Lehetővé tette, hogy a hótalpak viselője ne süllyedjen el a friss és nem egyszer több méter mély hóba.

Nehéz megmondani, hogy mikor vált sportággá a hótalpazás, hiszen mindig is voltak olyanok, akik kedvtelésből vágtak neki a tejfehér vidéknek. A huszadik század elejétől már népes volt azoknak a csoportja, akik szabadidejüket ezzel a sporttal töltötték. A hótalp a világháborúkban is fontos szerepet játszott, a katonáknak jó szolgálatot tett a hideg, hegyes területeken.
Igazán népszerűvé Byrd admirális tette, aki a Déli-sarkra hótalpakon jutott el.
Az extrém sportok űzői sokáig idegenkedtek a hójárástól, de hamarosan rájöttek, rendkívül hasznos és olcsó közlekedési eszköz. Az örök hó birodalmában mindennapos használati tárgy. Az extrém sízők és snowboardosok is örömmel fogadták e nagyszerű találmányt, mert így könnyebben érhetik el áhított úticéljukat. A helikopter és a hómobil ezzel vesztett jelentőségéből, mert a hótalpakkal a vadsízés és a hódeszkázás megtartotta szigorúan természetes jellegét. A nyolcvanas évektől rendeznek versenyeket, és ma már minden évben több száz viadalon, különböző helyszíneken mérhetik össze tudásukat.

A hótalpak könnyűek: fa vagy fémkeretesek, bőrszíjjal rögzítik a lábbelihez. Alsó felükön úgynevezett karmok vannak, amelyek a hóba hatolva javítják a tapadást. Szűz hóban is szoktak túrákat szervezni, de ilyenkor mindig szükség van vezetőre, aki csapást vág a többiek előtt. Neki van a legnehezebb feladata, mert sokkal több energiát igényel, mint a nyom követése. A vezető nem csak az előrejutást biztosítja, hanem a havat is neki kell letaposnia.

A hótalpazás követőinek száma egyre nő, mivel a segítségével érintetlen, távoli, békés helyekre juthatunk el. Mint minden sportnak, ennek is megvannak a veszélyei: a kimerülés, a kiszáradás és a lehűlés fenyegetheti a felkészületleneket. Megfelelő hótalppal, ruházattal és védőfelszereléssel biztonságos és kellemes kikapcsolódás a hójárás.