Homoktövis (Hippophäe rhamnoides)
2003/01/23 08:00
1572 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ezt a napfényt nagyon kedvelő kétlaki növényt ezüsttövis, fűztövis, ezüstös homoktövis, európai homoktövis, homokfa, ezüsttövis néven is gyakorta szokták emlegetni. Magassága 1-3,5 m és 6 m közötti is lehet. Cserjének vagy kisebb termetű lombhullató fának minősül.

homoktovis Az atlanti partokon és nagyobb folyamok homokdűnéin honos, de megtalálható az eurázsiai ligeterdők, folyók menti ártérében is. A hideget is jól tűri, Szibériában a -40 oC-os hőmérsékleten károsodás nélkül él. Csapadékigénye 300-600 mm. Porzós és termős virágai külön egyedeken fejlődnek. Ezért csak olyan helyeken érlel magot, ahol hím- és nőivarú egyedek is előfordulnak. Virágai aprók, zöldes színűek, a lombfakadás előtt nyílnak április második felében vagy májusban. Termése narancssárga lédús bogyó (6-15 mm átmérőjű), ami szeptembertől borítja a hajtásokat. Érése - fajtától függően - augusztus vége - október között zajlik le. Törzse alacsonyan ágazik el, tövisekkel borított ágai ezüstösek, pikkelyszerű szőrökkel fedettek. Levelei lándzsásak vagy szálasak, ép szélűek, a hajtásokon szórtan helyezkednek el. A homoktövis viszonylag hosszan fejlődik, a negyedik-hatodik évben kezd el teremni. Az ültetvény gazdaságos életkora húsz év. Gyökérrendszere a talaj felső rétegében helyezkedik el. Laza talajban 60 cm-ig, kötött talajban 40 cm-ig is lehatol. Védett növény, eszmei értéke 10.000 Ft. A homoktövis régebben több helyen is előfordult hazánkban, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpest határában élnek természetes populációi. Ez tette indokolttá, hogy Káposztásmegyeren védetté nyilvánítsák utolsó magyarországi élőhelyét. A védett terület a Pestet keletről és északról szegélyező rákosi homokpuszták egyik utolsó maradványa, amely azelőtt a mai Városligetig és a Népligetig ért.

Felhasznált része

A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak. Elsősorban nem frissen, hanem feldolgozva fogyasztják, így dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. A homoktövis gyümölcse gazdag vitaminokban, ásványi sókban. Keresett C-vitamin forrás, de emellett B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz. Magas az olajtartalma, így gyulladások ellen, fekélyek kenőcseiben használják, sőt hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére is.

Hatásai

Elősegíti a sebek hámosodását és a gyógyulását. Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Immunrendszer-erősítő. Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat, gyógyítja a gyomor- és nyombélfekélyt, gyógyítja az égési és fagyási sebeket, bőrfertőzéseket, a fogínygyulladást, gátolja a kezdődő hajhullást és a korai ráncosodást. Zsíroldó hatású, ezért rendszeres használata segít az optimális testsúly megtartásában.

Alkalmazások

Terméseit, és a belőlük előállított készítményeket az élelmiszeriparban, a kozmetikai termékek gyártása terén és a gyógyászatban használják fel. Élelmiszeripari termékeket (rostos ivólevet, dzsemet, lekvárt, szörpöt, kompótot) főként Mongóliában, Németországban és Romániában készítenek belőle sokszor más gyümölcsökkel (alma, szilva, cseresznye, piros ribiszke, szeder, málna) keverve.

A leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik.

A frissen szedett bogyók tízszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint a citrom. Ezenkívül B-, E-, F-vitamin-, mikroelem-, Ca-, Mg-, Zn-, karotinoid-, zsírosolaj-tartalma együttesen alkotják biológiailag kedvező hatását. Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók.

Ajánlott napi adagja

Naponta többször 10 gramm nyers termés, vagy annak megfelelő préselt lé, olaj vagy kivonat.

Vissza