Horgászsuli 4. rész - A horgászbot
2005/05/30 08:00
7292 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A továbbiakban a horgászathoz szükséges fontos felszerelési tárgyakról szerezhetsz hasznos tudnivalókat, valamint praktikus tanácsokat is találsz az első vásárlásaidhoz. Ne feledd: A jó horgászbot - karod folytatása!

Már egy (orsó nélküli) egyszerű keszegező felszerelésnél is a zsinór közvetítésével a bot segíti a horog megfelelő helyre juttatását, a bevágást, a megakasztott hal - zsinórkímélő - fárasztását, kiemelését, illetve merítőszákba vezetését. A horgászbot készségünknek az a meghatározó része, melynek maradéktalanul alkalmazkodnia kell az egyes horgászmódszerek eltérő követelményeihez.

Elsődleges szempont a bot hosszúsága, ezt a horgászcikk gyártók cm-ben adják meg az 1,5 m-es kuttyogatóbottól egészen az akár 15 m-es versenybotokig. Másik fontos szempont a bot dobósúlya, ami megmutatja, hogy mekkora az a tömeg amit el lehet biztonságosan, bottörés nélkül dobni a horgászbottal. Általában gramm-ban adják meg. Az alig 5-20 g-os dobósúlytól egészen az 500 g-os dobósúlyú botokig széles a választék. Fontos még a bot akciója, jelölése betűkkel történik: A, B, C. Az akció megmutatja hogy a bot terhelés hatására hogyan viselkedik, vagyis hogyan, mekkora ívben hajlik. A "B" akciós egészen a spiccrészen hajlik, a bot gerince kevésbé van igénybe véve. A "C"akciós szinte egészében hajlik, ez az ún. parabolaakció, nagyobb halak fárasztásánál fontos szerepe van, főleg a gyors hirtelen kirohanásokat lehet vele nagyon jól lekezelni. Az "A" akciós átmenetet képez a "C" és a "B" akció között. A horgászbot anyagát tekintve igen széles a választék, régebben a bambusznád illetve a ragasztott bambusz botok tették ki a horgászbotok zömét. Később megjelentek az epoxigyantával összeragasztott üvegszálas botok, amelyek általában két részből álltak, rézhüvelyek segítségével csatlakoztak egymáshoz. Majd ezeket felváltották az űrtechnikában alkalmazott carbon illetve kevlárszálszövésű horgászbotok, amelyek már alkalmazhatóak teleszkópos kivitelben is (csövekből állnak, amelyek össze vannak toldva). A horgászboton a zsinór vezetését gyűrűk végzik, a legnagyobbat, ami a nyélhez a legközelebb található ún. keverőgyűrűnek nevezzük, amely a zsinór szabad és egyenletes lefutását segíti elő. Az anyaguk régebben különféle fémek oxidos bevonatával készültek, de ezek nem voltak megfelelőek, mivel a zsinór hamar rovátkákat rágott bele, ami hamarosan zsinórszakadáshoz vezetett. Ezeket az anyagokat felváltotta a kerámia gyűrűsor, ami elsősorban súlya miatt volt kedvezőtlen. A legmegfelelőbb megoldást az ún. Fuji gyűrűk jelentették, a kopás elhanyagolható volt. A botokra való felerősítés szempontjából is léteznek különféle gyűrűk, a tömör üvegbotokra általában kötözős ún. talpas gyűrűk valók, a teleszkópos botokra csöves gyűrűk valók, amelyeket ragasztással lehet felerősíteni.
Ajánlat következik az első három megvásárolandó botra, akár időrendi sorrendben is:

Apróhalakra, keszegekre, kisebb kárászokra orsó nélkül, a partról történő spiccbotos úszózáshoz gyűrűzetlen, teleszkópos bot a legalkalmasabb, 400-500 cm-es hosszúsággal, "A" akciós meghatározással, 5 és 20 gramm közötti dobósúllyal.

Pontyra, nagyobb kárászra, és compóra partközelben történő nyílt vízi úszózáshoz 2 vagy 3 részes összedugható botot javaslunk, 330-390 cm-es hosszúsággal, "B" akciós meghatározással, 20 és 40 gramm közötti dobósúllyal.

Pontyra és nagyobb dévérekre a partról 40-50 méterre történő könnyű fenekezéshez 2 részes
összedugható botot javaslunk 270-300 cm-es hosszúsággal B" akciós meghatározással, 30 és 60 gramm közötti dobósúllyal.

Fontos szempontok vásárláshoz:
1. Ne vásárolj előre csomagolt, ún. "szettet" (bot + zsinórral felkötött orsó, kiegészítve csecsebecsékkel), bármilyen olcsó is. Ezek gyenge minőségű áruk, és az elemek szakszerűtlenül vannak "összeházasítva"!
2. Nem javasoljuk a teleszkópos botok vásárlását. Ahány tag, annyi csatlakozás, annyiszor törik meg a bot rugalmas erejének folytonossága, és annyi helyen van meghibásodási lehetőség. A 2 vagy 3 részes összedugható botok a jók. Megjegyzendő, hogy gyűrűzetlen spiccbotból sajnos csak teleszkópos rendszerűt gyártanak.
3. Csak jó hírű gyártó cégek márkakereskedőinél vásárolj egyszerű, de kiváló minőségű árukat. Bizományiban, vagy "kínai piacon" hibás, esetleg silány minőségű hamisítványokat találsz.
4. Megfelelőek a szénszálas (karbon vagy grafit jelölésű) esetleg kevlárerősítésű csőbotok. Kiemelten fontos a gyűrűk minősége. Jók a Fuji gyár alumíniumoxid betétes gyűrűi, de még jobbak a szilícium-karbid (SIC) betétes gyűrűk.

Figyelem: Zivataros-villámlásos időben vagy magasfeszültségű vezeték közelében ne horgássz, mert botod vezetheti az elektromos áramot, és az életveszélyes!!!

Folytatása következik!

A képek forrása: www.szalok.hu/hatterkepek