Hova ne utazz!
2014/06/16 14:00
2974 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kezdődik a nyár, indulhatnak az utazások! Van ahova azonban nem érdemes menni. Vagy azért, mert veszélyes, vagy másért! Globális helyzetkép arról, hogy hova ne utazzunk!

Mert veszélyes ország

Egyértelmű, hogy vannak olyan országok, ahová egyáltalán nem érdemes betenni a lábunkat. Csak azoknak ajánlott, akik keresik az életre (vagy inkább a halálra) szóló kalandot. Persze ezektől az országoktól sem kell rettegni, de alapos indokot kell keresni, hogy miért pont oda menjen az ember.

A „versenyt” Afrika nyerte. A világ legszegényebb kontinensén van a legtöbb olyan ország, amit érdemes elkerülni. Mindjárt az élen a kormány és közbiztonság nélküli Szomáliával, de a közeli Szudánban és Dél-Szudánban sem érezheti magát biztonságban az utazó. A Száhel övezet további országai sem vendégcsalogatóak: a Közép-afrikai Köztársaság polgárháborús viszonyai, Csád és Niger kaotikus belpolitikai helyzete, Nigéria északi részén tevékenykedő Boko Haram nevű terrorista szervezet ténykedései vagy a Mali felkelés lezáratlan volta miatt ezekbe az országokba sem ajánlott a kirándulás.

hovaneutazz

Ázsiában a háborús övezetnek tekinthető Szíria és Irak kerülendő el, de a jemeni háborús viszonyok sem turistacsalogatóak, nem beszélve Afganisztánról. Ugyanakkor Pakisztán Afganisztánnal határos területeit sem érdemes felkeresni, kivéve, ha valaki a tálibokkal szeretne interjút készíteni, vagy netán arra vállalkozik, milyen lehet túszként az élet az afgán-pakisztáni határvidéken.

Észak-Korea tulajdonképpen nem veszélyes. A szigorúan kontrollált idegenforgalom a turisták minden percét beosztja és ellenőrzi. De ha valaki megpróbálja megszegni az előírásokat, például átlag (= meglehetősen szegény) polgárokat fényképez, vagy netán nem hajol meg a volt kommunista vezetők szobrai előtt, akkor könnyen lehet, hogy megüti a bokáját. Addig jó, amíg csak kiutasítják. Börtönben vagy munkatáborban már nem olyan szép az élet Észak-Koreában…

Az iszlám szigorú törvényei szerint élő irániak nagyon kedvesek a turistákkal, de ott is be kell tartani bizonyos szabályokat, előírásokat, és a politikáról nem érdemes beszélgetni a helyiekkel, mert az iráni hatóságokkal sem jó közeli kapcsolatba kerülni.

Amerikában csak egyetlen ország nem ajánlott, ez pedig Haiti, ahol a földrengés óta káoszba süllyedt az ország, a kormányzat gyenge, a közbiztonság gyakorlatilag nem létezik. Nem érdemes oda utazni.

Mert veszélyes város

Nem csak országok, hanem egyes régiók vagy városok is lehetnek veszélyesek. A 80%-os munkanélküliségi rátával jellemezhető Harare (Zimbabwe fővárosa) ilyen hely. Állítólag eléggé veszélyes, különösen a fehér turisták számára.

Ciudad Juarez az USA-hoz közel fekvő mexikói város. A drogkartellek háborújának legnagyobb elszenvedője, megannyi halottal. Ne menjünk oda meghalni!
Szomáliába amúgy sem érdemes menni, de fővárosába, Mogadishuba még kevésbé. Nehéz elképzelni innen Európából, de olyannyira az ökölszabály érvényesül a városban (hatékonyan működő kormány és közbiztonság híján), hogy egy idegesítő közlekedési helyzetnél is leggyakrabban gépfegyverek kerülnek elő, azok segítségével oldják meg a vitákat.

A politikai instabilitás miatt nem érdemes menni Kinshasába se, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, de a folyamatos csatározások miatt az ország keleti részében fekvő városok is kerülendők (pl. Goma).

Ki gondolta volna, hogy Port Moresby, Pápua Új-Guinea fővárosa az erőszak birodalma? A rablás, a gyilkosság és az erőszakos fellépés a város mindennapjaira jellemző.

A közbiztonság szempontjából nagyon rossz a helyzet a bangladesi Daccában, a kambodzsai Phnom Penhben, a pakisztáni Karachiban és a nigériai Lagosban is.
Minden nagy városnak vannak veszélyes részei, de a fentiek esetében a békés, nyugodt részeket külön kell keresnünk.

Mert nem kedvesek

Vannak olyan felmérések, amelyek azt próbálják kipuhatolni, hogy melyek azok az országok, ahol a legkevésbé kedvesek a turistákkal. Ez természetesen nagyon szubjektív, éppen ezért nem is szabad készpénznek venni az eredményeket.

A CNN felmérése szerint az élen Bolívia áll, ami azért meglepő, mert a dél-amerikai országok általában nem arról híresek, hogy a turistákkal rosszul bánnának. Igaz az amerikai médiaóriás felmérését befolyásolhatja, hogy az amerikaiakkal hogyan viselkednek az egyes országokban. Mindenesetre nem szerepel jó helyen Venezuela, Oroszország, Irán és Pakisztán sem. Európában Lettország, Bulgária és Szlovákia jutott be a legkevésbé kedves országok közé.

A Forbes felmérése más eredményeket mutat. E szerint egyáltalán nem kedvesek a turistákkal Franciaországban (igaz sokak szerint ez inkább Párizsra igaz, nem a vidéki területekre), de rosszul szerepelnek az oroszok, a britek és a németek is. E szerint a felmérés szerint az amerikaiak csak hetedikek a legkevésbé kedves nemzetek világranglistáján.

Az eltérő eredmények a bizonyítékai annak, hogy a „kedvesség” nem egzakt kategória, nehéz igazságot tenni! Ez alapján nem érdemes dönteni arról, hogy hova ne utazzunk!

További érdekes oldalak:

Barta Géza cikke