Hülye állatok - sziamang
2002/07/05 00:00
1266 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az állatok nagy és változatos világában nem egy olyan faj van, melyet megismerve felkiáltanánk: "Micsoda hülye állat!" Ebben a sorozatban ilyen furcsa, meghökkentő élőlényeket mutatunk be, most közeli rokonunkat, a híres énekművészt, a sziamangot.

Sziamang

A gibbonok mindig is mostohagyerekek voltak az emberszabású majmok között. A csimpánz, az orangután, a gorilla mindenkinek rögtön eszébe jut, ha közeli rokonaink kerülnek szóba, de a gibbonokról már jóval kevesebben tudnak. Pedig ezek az ázsiai majmok legalább olyan fontosak az ember evolúciójának megértése szempontjából, mint a korábban említettek. Valódi erdei állatok, teljesen erdei életmódot élnek és ehhez is alkalmazkodott tesfelépítésük. Jellemzőjük a hosszú kar, amivel hintáznak az ágak között. Többnyire vegyes táplálkozásúak, de étlapjukon zömmel gyümölcsök szerepelnek.

A gibbonok szexuális szokasáikat tekintve is különlegesek: az emberszabású majmok közül csak ők élnek monogám kapcsolatokban (hogy az embernél ez-e a biológialag meghatározott forma, az még ma is heves vita tárgya). A gibbonpárok egy egész életen élnek együtt, az özvegy csak nagyon ritkán létesít új kapcsolatot. A párok együtt járják az erdőt, melynek egy részét territóriumként maguk uralják.

Nem a szexuális viselkedés az, amért egy gibbonfaj bekerült a hülye állatok közé. A sziamangok a gibbonok legnagyobbjai, jellemzőjük, hogy mutató és középső ujjuk félig ősszenőtt, valamint hogy torkukon hatalmas zacskó van. Ez a zacskó arra hivatott, hogy kierősítse a sziamangok dalát. Az erdőben ugyanis (az énekes madarakhoz hasonlóan) énekükkel jelzik, hogy mi az ő territóriumuk.

Ez a dal több kilométerre is elhallatszik az erdőben. A párok természetesen együtt dalolnak, egyikük a basszus alapot adja meg, a másik a szólót énekli hozzá, majd váltanak. Ha valaki reggelente jár a Fővárosi Állat- és Növénykert közelében gyakran hallhatja az ott lakó sziamangok énekét. Aki már látta a sziamangokat énekelni, hallotta dalukat, egy percig sem vitathatja, hogy itt van a helyük ebben a gyűjteményben.

Sziamangok a San Diegó-i állatkertben: