Hunyor (Helleborus purpurascens)
2003/01/23 08:00
4372 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A boglárkafélék családjába tartozó hunyorok hazai elnevezése arra utal, hogy ennek a növények virágai hunyorognak bele elsőként a tavaszi napsütésbe. A hunyorok számítanak a legkorábban nyíló vadvirágok közé. Az ártatlan elnevezés görög eredetű, latin jelentése (Helleborus), vagyis veszélyes, mérgező. A helein szó jelentése görögül ölni, a bora szóé pedig ételt jelent. Itthon táraggyökúr, tárgyökúr, tályoggyökúr néven is ismerik.

hunyor2 Hegy- és dombvidéki faj. Középhegységeinkben honos, és nyirkos, sziklás hegyi erdőkben, bükkösökben, cserjésekben tartózkodik legszívesebben. Hazánkban három fajtája található meg: a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens), ami nálunk az Északi középhegységben, valamint a Pilisben, a Dobogókő alján és a Bükkös patak völgyében fordul elő. A kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum) a Dunántúl jellemző növénye, és az illatos hunyor (Helleborus odorus), ami nálunk a Mecsek, a Villányi-hegység és a Tolnai-dombvidék jellemző növénye. A fekete hunyor (Helleborus niger) magyar neve megtévesztő, ugyanis nem a növény csészeleveleire utal - hiszen azok zöldesfehér színűek -, hanem a fekete színű, erős méreganyagú gyöktörzsére. Ez a hunyorfajta nálunk nem nyílik, de tőlünk nyugatra és délnyugatra sokfelé elterjedt, legnagyobb létszámban az Alpokban fordul elő.

Évelő növény. Leveleinek átmérője 15-25 cm, mik 2-5 hasábra oszlanak, hátoldaluk többé-kevésbé szőrös. A hunyor szárának hossza 20-30 cm-es, virágainak átmérője 4-5 cm. Virágzási ideje március-április, de a növény már a tavasz első hírnökeként megjelenik. Tüsző termésű. A növények virága sziromlevél, mi valójában csészelevél, s ami a tüszőtermések beéréséig nem is hullik le. A hunyor valódi sziromlevelei egészen kicsikék, mik a csészelevelek tövén mézfejtő nektáriumokká módosulnak. A növény a legegyszerűbb felépítésű zárvatermők közé tartozik, mit az is bizonyít, hogy a sok porzó a virágzati tengelyen spirálisan helyezkedik el. Ez a hunyorok ősi sajátossága.

Felhasznált része

Leginkább a gyöktörzs a gyökerekkel (Hellebori rhizoma et radix).

Hatásai

A hunyorból előállított készítmények jó fájdalomcsillapító hatásúak

Alkalmazások

A népi gyógyászatban jól bevált az állatbetegségek kezelésére. Leggyakrabban a fertőző betegségekben szenvedő állatok ingerterápiás kezelését végezték vele úgy, hogy az állatok fülét vagy szügyét árral átfúrták, és azon húztak keresztül egy gyökeret, ami helyi gyulladást idézett elő, az pedig erősítette az állatok betegségekkel szembeni védekezőrendszerét. A hunyorfajok gyökereit például a héricsek gyökereivel keverve táraggyökér vagy tályoggyökér néven emlegették, a növények gyűjtésükkel és árusításával a tályoggyökeres emberek foglalkoztak.

Manapság a gyökérkivonatból fájdalomcsillapító hatású gyári készítményeket állítanak elő, miket izom- ízületi- és idegfájdalmak csillapítására használnak.

Figyelmeztetések

A hunyorból előállított készítmények erős hatású anyagokat tartalmaznak, amiért háziszerként, illetve gyógytea formájában nem célszerű alkalmazni.

Vissza