Hypopor
2014/01/12 08:00
3216 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hypo vagy hypopor? Melyiket használjuk fertőtlenítésre? Az előbbit általában mindenki ismeri, de mi az utóbbi? Mind a két anyag képes elpusztítani az ismert kórokozókat, baktériumokat, spórákat és vírusokat.

A hypo

A Hypo vagy Domestos néven forgalmazott tisztító, illetve fertőtlenítőszer nátrium-hipoklorit (NaOCl) tartalmú, lúgos kémhatású vizes oldat. Fertőtlenítő hatása erős oxidatív tulajdonsá-gából következik. A nátrium-hipokloritot fehérítésre és fertőtlenítésre használjuk, amelyért a belőle felszabaduló naszcens oxigén (’O’) felelős.

képlet-hypo

A Hypo 5% alatt tartalmaz nátrium-hipokloritot és kb. 2% nátrium-hidroxidot. NaCl elektrolí-zisével állítják elő, így mindig tartalmaz konyhasót (NaCl) is, de a többi víz. Azaz a megvásá-rolt Hypo, amely gyakran csurog, csöpög, nagy része csupán hordozó közeg és nem is tisztító-szer, mert a Domestosszal ellentétben nem is tartalmaz detergens anyagot, csupán oxidál, fer-tőtlenít.

A hypopor

A hypopor neve félig igaz. Valóban por, azaz szilárd halmazállapotú, de nevének első fele nem igaz, azaz nem nátrium-hipoklorit tartalmú.
A hypopor nátrium-diklór-izocianurátot tartalmaz, amiből elegendő felhasználás előtt vizes oldatot készíteni. A nátrium-diklór-izocianurát az izocianúrsav (heteroaromás vegyület) nátri-umsója (C3Cl2N3O3Na).

Vízben aránylag jól oldódik, közben hipoklórossav válik szabaddá, ezért fertőtlenítő hatású. Alkalmazása is e tulajdonságához kötődik, elsősorban fertőtlenítő tisztítószerekben illetve vízkezelésben alkalmazzák.

C3Cl2N3O3Na + 2•H2O → C3H2N3O3Na + 2HOCl
HOCl ↔ ClO + H+

Felhasználás

A „ klórtabletta” hatóanyaga, a nátrium-diklór-izocianurát-dihidrát, elsősorban uszodai vízfer-tőtlenítő- és algaölőszer. Lakossági célra fertőtlenítő és fehérítőként, hypopor néven forgal-mazzák. Általános alkalmazási területei: háztartások, egészségügyi intézmények, kórházakban, vendéglátóipari egységekben klórálló felületek, burkolatok fertőtlenítésére. Javasolt fel-használás fertőtlenítéshez, felmosáshoz, fehérítéshez, takarításhoz: 5%-os oldat szükséges.

Klórtabletta

Speciális alkalmazási területei: kútfertőtlenítés, víztároló tisztítás, tojásfertőtlenítés, madárinf-luenza elleni istállófertőtlenítés. Több fertőtlenítő hatású mosogatópor, például az Ultra Dorina Dez 10% alatt tartalmazza a vízlágyító szerek és detergensek mellett a nátrium-diklór-izocianurát-dihidrátot.

Veszélyek

Ha a hipoklórossavnál erősebb savakat tartalmazó (ecetsav, sósav,…) tisztítószert öntünk hozzá, akkor klórgáz szabadul fel.

képlet2-hypo

A fejlődő klórgáz vízben és így a nyálkahártyán is jól oldódik. Por formában belélegezve nyálkahártya irritációt, köhögést, szapora légzést okozhat.

képlet3-hypo

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke