Iglice (Ononis spinosa)
2003/01/23 08:00
1721 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az iglice mellett gelicetüsök, ekeakadály, ótvarfű néven is ismerik ezt a hüvelyesek családjába tartozó, évelő félcserjét, mi leggyakrabban a dombvidéki és hegyvidéki övben, száraz réteken, napos, száraz legelőkön, utak mentén, rézsűkön, lápréteken fordul elő.

iglice A mérsékelten száraz, bázisokban gazdag, többnyire mésztartalmú, semleges kémhatású, humuszos vályog- és agyagtalajokon él. Felbukkanása a talaj soványságát is jelzi. Nem tartozik a kedvelt virágok közé, sőt, a homoki és szikes legelők erőszakos és kellemetlen gyomjaként tartják számon. Gyökérágai 20-40 cm hosszúak, fásodó csavarodottak. Szára felálló, 40-70 cm magas, sűrűn borítva tövisekkel. A szár alsó részén találhatók a levelek, mik általában hármasak, 1-2,5 cm hosszúak, oválisak, fűrészes szélűek. Virágai júliustól - szeptemberig nyílnak, hosszuk 1-2 cm, színük rózsaszín vagy lilás. A porzólevelek száma 10, a magház felső állású. Rovarmegporzású. Termése tojásdad alakú hüvely.

Felhasznált része

A növény gyökérzete (Ononidis radix).

Hatásai

Jó vizelethajtó, húgysavürítést fokozó, antibakteriális.

Alkalmazások

A tövises iglicét a népi gyógyászatban leginkább a kisbabák ótvaros (impetigo) fejbőrének és testük többi részének mosásos kezelésére alkalmazták. A belőle készített fürdő jó szolgálatot tett a bőrgyulladások és a tarlókon szerzett sebek kezelésére is. A növény virágzó hajtásait egyes vidékeken sárgaság elleni gyógyszerként ajánlották, másutt kólikás lovaknak adták. Hajdúnánáson mágikus kezelésekre is bevetették, miszerint az iglice fehér virágú alakjaival a megrontott állatot, esetenként pedig az egész ólat kifüstölték.

Mára már elismerik jó vizelethajtó, húgysavürítést fokozó, valamint a húgyutak fertőtlenítését segítő hatását, melyet teakeverékként elkészítve alkalmaznak.

Ajánlott napi adag

6-12 gramm gyökér, ill. azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetések

Mellékhatások és ellenjavallatok nem ismertek.

Vissza