Így óvd a gerinced!
2014/04/29 11:51
1494 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Gerincproblémák bizony már fiatalkorban is előfordulhatnak, a nem megfelelő ülés, a mozgásszegény életmód, a helytelen testtartás mind hozzájárulhat ehhez.

gerinc

Kezdjük a testtartással!

Azon belül is az állással és a járással. A görnyedt testtartás ugyan rövid távon nem okoz komolyabb elváltozást, azonban nagyon kellemetlen szokássá válhat, amely előbb-utóbb a porckorongok egyenetlen kopásához vezethet. Törekedjünk mindig az egyenes testtartásra, ennek kialakításában rengeteget segíthet a rendszeres hátizom erősítés.

Ülés

Napjaink jelentős részét ülő pozícióban töltjük, nem csoda, ha az ülő alkalmatosságnak jelentős szerepe lehet a gerinc egészségének megóvásában. Lehetőség szerint válasszunk gerincbarát széket. A széken fenekünket csúsztassuk egészen a háttámláig, nem szerencsés, ha lecsúszott helyzetben ülünk. A támla támassza meg medencecsontunk tetejét! Szerencsés helyzetben a háttámla nem túl magas, így lapockáink felső része szabad lehet. Nem szerencsés, ha a szék ülőkéjének elülső része combjainkat nyomja, ezzel gátolja a vérkeringést.

Szék- és asztalmagasság

Kulcsfontosságú lehet a szék és az asztal magasságának megfelelő kialakítása. Nemcsak a széknek, az asztalnak is igazodnia kell a testmagassághoz. Legoptimálisabb esetben íráskor felkarunk függőleges helyzetben van, míg alkarunk pontosan párhuzamosan ráfekszik az asztal lapjára. A legideálisabb asztalnak nemcsak a magassága, hanem az asztallap dőlésszöge is állítható.

Táska

Általánosan elmondható, hogy már kisiskolás korban is jelentős az iskolatáskák súlya. Nem szerencsés, ha vállra akasztható táskát viselünk, a nagy súly miatt ezek előbb-utóbb a gerinc oldalirányú elváltozását idézik elő. Legszerencsésebb a mindkét vállra felvehető, hagyományos hátizsák jellegű iskolatáska. A táska a háti és ágyéki szakaszra illeszkedjen, ne lógjon a deréknál mélyebbre. Érdemes törekedni arra, hogy az iskolatáska súlya ne haladja meg a testsúly 10%-át!

Ágy

Fekvőhely tekintetében elsősorban a keményebb fekhelyet részesítsük előnybe. Rövidtávon is ártalmas lehet gerincoszlopunknak a puha, göröngyös ágy. Megoszlanak a vélemények a párna használatával kapcsolatban. A legelfogadottabb nézetek szerint vagy ne használjunk párnát vagy csupán kispárnát. A magas párna a nyakcsigolyákat terheli, ráadásul elősegítheti a horkolás, illetve légzési apnoe kialakulását is.

Óránként mozogjunk!

Sokat segít a gerinc épségének megőrzésében, ha a mindennapi tanulás, munka közben óránként felállunk és átmozgatjuk gerincoszlopunkat. Kíméletes nyakcsigolya átmozgatás, vállkörzés, derék hajlítgatás csodákra képes. Ugyanezen tanácsokat érdemes követni hosszabb utazás, gépkocsiban ülés esetén is.

Rendszeres testmozgás

Végül, de nem utolsó sorban említsük meg a rendszeres testmozgást, mely valamennyi betegség megelőzésének egyik legfontosabb tevékenysége. Általánosságban elmondható, hogy gyakorlatilag valamennyi sport erősíti a hátizmokat, azonban természetesen vannak olyanok, melyek intenzívebb mértékben. Ezek közül a jógát, az úszást és a gerinctornát emelnénk ki. Természetesen léteznek speciális gerincgyakorlatok is, ezek akár tanulás, munka közben is elvégezhetők.

Itt kell megemlítenünk azt, hogy egyes sportok viszont az átlagosnál nagyobb terhelést gyakorolnak a gerincoszlopra. A nem megfelelő kerékpár, a rossz minőségű futócipő mind-mind hozzájárulhat a gerincbántalmak kialakulásához.

Marsi Zoltán írása