Indul a fesztiválszezon
2013/07/02 14:06
880 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha nyár, akkor kikapcsolódás, szórakozás, fesztiválok. A fiatalok közel 60%-a vesz részt a nyár folyamán valamilyen fesztiválon. Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, hogy ne legyen gond.

tancosok-party

Mindenképp légy elérhető!

Mindenhová vidd magaddal a telefonod, ha elkavarodnál, könnyen megtaláld barátaidat és persze az sem baj, ha te elérhető vagy. Gondoskodj időben a készülék feltöltéséről és, ha teheted ne a legdrágább, legszuperebb készüléked legyen nálad, megteszi egy régen használt, régi modell is. Ne feledd, hogy fényképezés, netezés, zenehallgatás során gyorsan merül, ha nem tudsz feltöltésről gondoskodni takarékoskodj az energiával!

Igazolványok

Személyazonosításra szolgáló igazolványt (személyi, jogosítvány) bármikor kérhetik, a diákigazolvány pedig a kedvezmények során jöhet jól. Célszerű az egyiket a pénztárcádban, míg a másikat mondjuk a zsebedben tartani, ha az egyik elveszne vagy ellopnák, meglegyen a másik. Ne hagyd otthon a TAJ-kártyádat sem, legalább a fénymásolata legyen nálad, bár illik tudni, hogy elvileg csak az eredetit fogadhatják el!

Pénz

Gondold át milyen lehetőség lesz pénzfelvételre. A bankkártya sok szempontból biztonságosabb, feltéve, ha nincs a hátuljára írva a PIN-kódod. Azonban sok helyen nincs bankjegykiadó automata, így tanácsosabb a készpénz. Erre ügyelj a legjobban. Ha elveszted, ellopják elég rossz emlék lesz az adott fesztivál. Lehetőség szerint mindig kalkulálj némiképp több pénzt, jöhetnek váratlan kiadások! A biztonság kedvéért mindig legyen nálad, pl. a telefonod névjegyei közt az a szám, amelyen kártyád le tudod tiltani!

Tisztálkodási eszközök

Tusfürdő/szappan, tanácsos két törölköző, egy kisebb és egy nagyobb. Fogkefe, fogkrém alap, akárcsak a dezodor. Neszeszered egészítsd ki sebtapasszal, fertőtlenítővel. Gondold végig, milyen gyógyszerekre lehet szükséged, pl. allergia, fájdalomcsillapító, de ne vigyél egy egész gyógyszertárat magaddal! Ne feledkezz meg a naptejről, esetleg kullancs vagy szúnyogriasztóról! Ha szeretnek a szúnyogok, érdemes csípés utáni szereket is magaddal vinned. Hasznos és praktikus lehet a nedves törlőkendő, a kézfertőtlenítő, valamint a láb higiénia szempontjából hintőpor vagy spray.

Vigyázzatok egymásra!

Sokan gondolják úgy, hogy a partizás egyenlő az alkoholfogyasztással. Hidd el, tudatmódosító szerek nélkül is lehet remek a buli. Azonban felelősséggel tartoztok egymásért. Abban az esetben, ha társatok vagy egy idegen személy láthatóan nincs jó állapotban, siessetek segítségére! Ilyenkor fontos lehet a folyadékpótlás (ásványvíz), súlyosabb esetben a légútbiztosítás stabil oldalfektetéssel. Ha olyan emberrel találkoztok, aki vélhetően alkoholt fogyasztott, mindenképp maradjatok vele. Ha szükségesnek ítélitek, forduljatok orvoshoz vagy hívjatok mentőt!

Lányok és fiúk

A fesztiválok kiváló lehetőséget biztosítanak az ismerkedésre, azonban lehetőség szerint ne lépj túl ezen. A másik fél megismerése nem igazán lehetséges néhány óra, de még néhány nap elteltével sem. Intimebb kapcsolatba lehetőleg ne menj bele, ha tényleg szimpatizáltok egymással, később is találkoztok még.

Ruhák

A divat mellett fontos a praktikusság is. Éjszakánként lehűlhet a levegő, bármikor jöhet egy hosszabb esőzés. Legyen nálad meleg ruha, tudj védekezni az eső ellen. A fürdőruha alap, de a hőguta elleni sapka, kalap, kendő is. Apropó kendő! Sok mindenre jó lehet.

Lopások

Nagyon kellemetlen, sajnos sok fesztivál velejárója. A kisebb értékek, ruhaneműk eltulajdonítása is komoly kellemetlenséget okozhat. Gondold végig, mit hagysz a sátorban, praktikus lehet egy mindig nálad lévő kistáska.

Utazás

Tervezd meg mind az oda, mind a vissza utat. Tájékozódj a menetrendekről, szükség esetén nyomtass vagy rajzolj térképet! Stoppolásra ne alapozz, veszélyes is lehet, ráadásul bizonyos helyeken tiltják is!

Marsi Zoltán cikke